Skip to main content

Ριάντ και Χούθι σε διάλογο για την ειρήνη στην Υεμένη

Σε συζητήσεις με τους σιίτες αντάρτες Χούθι βρίσκεται η Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη. Την ανακοίνωση έκανε υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Υεμένης και οι αυτονομιστές αντάρτες του νότου υπέγραψαν συμφωνία, υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να μπει τέλος στην πολύμηνη σύρραξη στα νότια της χώρας. Στόχος είναι να συγκροτηθεί μια συνεκτική κυβέρνηση ικανή να αποκρούσει τις υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις των Χούθι που ελέγχουν την πρωτεύουσα, και το βορρά. Παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μία ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία.

 «Έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τους Χούθι από το 2016. Συνεχίζουμε αυτές τις επαφές για να στηρίξουμε την ειρήνη την Υεμένη», δήλωσε ανώνυμα ο Σαουδάραβας αξιωματούχος. «Δεν κλείνουμε την πόρτα μας στους Χούθι», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αντίδραση από τους Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν, το 2014 κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και από τότε ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Υεμένης.

Η Σαουδική Αραβία επενέβη στρατιωτικά στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015, επικεφαλής ενός αραβικού συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση.

Σε συζητήσεις με τους Χούθι βρίσκεται και η Ουάσιγκτον, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεθα της επίσκεψής του στο Ριάντ τον Σεπτέμβριο ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα Μέσης Ανατολής, Ντέιβιντ Σένκερ.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία, οι Χούθι, οι οποίαν ανέλαβαν και την ευθύνη, έκαναν πρόταση για εκεχειρία.

Το Ριάντ και η Ουάσιγκτον ωστόσο κατηγόρησαν για τις επιθέσεις αυτές το Ιράν, μία κατηγορία την οποία η Τχεράνη αρνείται.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP