Skip to main content

Αφγανιστάν: Η Δύση προειδοποιεί για περισσότερες επιθέσεις, μετά την εκατόμβη στην Καμπούλ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προειδοποιούν για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για στρατιωτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις που βοηθούν στην εκκένωση Αφγανών που προσπαθούν απεγνωσμένα να διαφύγουν από την κυριαρχία των Ταλιμπάν βρίσκονται σε επιφυλακή για περισσότερες επιθέσεις την Παρασκευή, μετά τη διπλή βομβιστική επίυθεση του Ισλαμικού Κράτους, που σκότωσε τουλάχιστον 85 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτών έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Δύο εκρήξεις και πυροβολισμοί συγκλόνισαν την περιοχή έξω από το αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Το βίντεο που τραβήχτηκε από Αφγανούς δημοσιογράφους έδειξε δεκάδες πτώματα σκορπισμένα. Η διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι 13 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν. Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας δήλωσε την Παρασκευή ότι 60 έεως 80 Αφγανοί σκοτώθηκαν επίσης από τις εκρήξεις.

Παράλληλα, τουλάχιστον 28 μέλη των Ταλιμπάν είναι ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, όπως δήλωσε στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ο ίδιος είπε επίσης πως δεν βλέπει κανέναν λόγο παράτασης της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα.

Το ISIS-K, παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης με έδρα το Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ομάδα ο ISIS αποτελούσε μια αυξανόμενη απειλή για το αεροδρόμιο, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ήταν «τόσο αποφασισμένος να περιορίσει τη διάρκεια της αποστολής».

Ο στρατηγός των αμερικανικών πεζοναυτών Κένεθ Μακ Κένζι, δήλωσε σε ενημέρωση του Πενταγώνου την Πέμπτη ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν ολοκληρωθούν οι εκκενώσεις.

Την Παρασκευή, ο Γουάλας είπε ότι η απειλή για περισσότερες επιθέσεις στην περιοχή αυξάνεται καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να αποχωρήσουν τα δυτικά στρατεύματα από τη χώρα.

«Η απειλή προφανώς θα μεγαλώσει όσο πλησιάζουμε στην αποχώρηση», δήλωσε στο Sky News. «Η αφήγηση θα είναι πάντα η ίδια, καθώς φεύγουμε, ορισμένες ομάδες όπως ο ISIS θα θέλουν να διατυπώσουν έναν ισχυρισμό ότι έχουν εκδιώξει τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ολοκληρώνονται οι εκκενώσεις

Γύρω στις 4:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το Ηνωμένο Βασίλειο επέτρεψε το κλείσιμο του κέντρου επιχειρήσεων στο Kabul’s Baron’s Hotel και απομάκρυνε τους υπαλλήλους του. Ο κ. Γουάλας δήλωσε στο BBC News ότι οι τελευταίοι 1.000  άνθρωποι εντός του αεροδρομίου θα υποβληθούν σε επεξεργασία των στοιχείων τους και θα απομακρυνθούν την Παρασκευή.

Η Αυστραλία σταμάτησε όλες τις πτήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν μετά τους βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι πλέον ασφαλές να συνεχιστούν οι εκκενώσεις.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αγωνίζονται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν έως την 31η Αυγούστου που έχει οριστεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προηγουμένως επιτύχει την αρχική τους λογική για την εισβολή στη χώρα το 2001: να ξεριζώσουν τους μαχητές της Αλ Κάιντα και να αποτρέψουν την επανάληψη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες εκείνο το έτος.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι διέταξε το Πεντάγωνο να σχεδιάσει πώς θα χτυπήσει το ISIS-K, θυγατρικό του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και CNBC