Skip to main content

Μέρκελ: Οι εκκενώσεις θα συνεχιστούν στην Καμπούλ, με τη συνεργασία των ΗΠΑ

Η Γερμανία θα συνεχίσει να απομακρύνει ανθρώπους από το Αφγανιστάν όσο είναι υπεύθυνη για αυτό, είπε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους συντηρητικούς βουλευτές την Τετάρτη, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό είναι δυνατό μόνο σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπαν δύο πηγές στο Reuters.

Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν την περασμένη εβδομάδα και πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

Η γερμανική Bundeswehr έχει απομακρύνει μέχρι στιγμής περισσότερους από 4.500 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, έγραψε στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου 3.700 από αυτούς είναι Αφγανοί υπήκοοι, με γυναίκες και παιδιά να αποτελούν περίπου τον μισό αριθμό.

Πολλοί δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν, ανέφερε.

Το Broadcaster ARD είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι εκκενώσεις Γερμανών ενδέχεται να σταματήσουν την Τετάρτη.

«Δεν θα υπάρξει ειδικός δρόμος για τη Γερμανία. Όλα τα βήματα συμφωνούνται στενά με τους εταίρους», ανέφερε μια πηγή, σύμφωνα με τη Μέρκελ.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της G7 την Τρίτη δεν οδήγησαν σε παράταση της προθεσμίας 31 Αυγούστου για εκκενώσεις. 

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αεροδρόμιο στην Καμπούλ με πολιτική χρήση μετά από αυτήν την προθεσμία.

«Ο στόχος μας πρέπει να είναι να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αλλαγές που κάναμε τα τελευταία 20 χρόνια στο Αφγανιστάν», διαβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος τους βουλευτές της Bundestag. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να το συζητήσει με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε, ενώ η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων πρέπει να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και τη Le Figaro