Skip to main content

Ένας στους 3 ασθενείς με στένωση αορτής δεν υποβάλλεται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας

Το ετήσιο συνέδριο – κορυφαία καρδιολογική εκδήλωση στη χώρα μας – πραγματοποιείται στην Αθήνα ( Ξενοδοχείο HILTON ) 23 – 25 Οκτωβρίου 2014 και όπως τονίζει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, πρόκειται για ένα συνέδριο υψηλής ποιότητας όπου παρουσιάζονται τα νεότερα δεδομένα και οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΚΕ κος Ι. Καλλικάζαρο η πρόοδος της τεχνολογίας των stents, ιδιαίτερα των βιοαποροφούμενων  stents είναι ραγδαία. Οι νεότερες ουσίες που καλύπτουν τα νεότερης γενιάς DESstents, καθώς και η μείωση του πάχους του πλέγματος τους μείωσε σημαντικά τα ποσοστά της επαναστένωσης, χωρίς ωστόσο να την εξαλείψει. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν τα βιοαποροφούμενα stents, στα οποία τόσο το πολυμερές όσο και το πάχος του πλέγματος τους δεν προδιαθέτει σε θρόμβωση, εξασφαλίζοντας όμως ανοικτό το αγγείο παρά την πλήρη απορρόφηση τους μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Επιπλέον οι νέες επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές αλλάζουν το τοπίο στη φαρμακευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης καθώς και με την αύξηση της επίπτωσης της ΣΝ, έχει αυξηθεί σημαντικά ο επιπολασμός της καρδιακής ανεπάρκειας. Ο καρδιολόγος καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια με βασικό μέλημα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την παράταση της επιβίωσης αυτών των ασθενών. Ωστόσο η φαρέτρα των φαρμάκων της καρδιακής ανεπάρκειας εδώ και χρόνια παραμένει σταθερή καθώς κανένα νέα φάρμακο δεν φάνηκε να βελτιώνει την επιβίωση αυτών των ασθενών.

Ένα σημαντικό επιπλέον θέμα είναι η διαρκής επέκταση της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδος. Ένας στους 3 ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής δεν υποβάλλεται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία. Η κύρια αιτία για την οποία η χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιείται είναι ο υψηλός χειρουργικός κίνδυνος, λόγω των σημαντικών συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας που συχνά συνοδεύουν ασθενείς προχωρημένης ηλικίας. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων και τεχνικών που να επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά χωρίς την διενέργεια χειρουργικής θωρακοτομής, σε αυτούς ακριβώς τους ασθενείς.

Από το 2007 που εφαρμόσθηκε κλινικά η πρώτη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύονται με αυτή τη μέθοδο αυξάνεται διαρκώς. Στη χώρα μας, πραγματοποιείται από την έναρξη της μεθόδου αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία σε διάφορα Κέντρα.

Σήμερα η κύρια ένδειξη για διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας αφορά σε συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας που αδυνατούν να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας λόγω υψηλού εγχειρητικού κινδύνου εξαιτίας άλλων συνοδών παθολογικών καταστάσεων, επιτυγχάνοντας μείωση των θανάτων έως και 26% συγκριτικά με την συντηρητική αντιμετώπιση και καλύτερη ποιότητα ζωής.