Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε από Ισπανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, έδειξε ότι ασθενείς που υπέστησαν τραυματισμούς στο κεφάλι κατέληξαν στα δικαστήρια με τις ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να αποζημιωθούν. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν απόλυτα έγκυρα συστήματα αναγνώρισης των ατόμων που προσποιούνται ή υποκρίνονται ότι παρουσιάζουν συμπτώματα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτυχθεί κάποια αξιόλογα εργαλεία με τη μορφή ειδικών νευροψυχικών τεστ και ανιχνευτών ψέματος για το διαχωρισμό αυτών που λένε την αλήθεια και αυτών που προσποιούνται.
Οι Ισπανοί επιστήμονες κατάφεραν να επιβεβαιώσουν και να επικυρώσουν μια σειρά από ειδικά νευροψυχικά τεστ τα οποία δημιούργησαν για να διακρίνουν ποια άτομα προσποιούνται και ποια λένε την αλήθεια.
Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μια σειρά νευροψυχικών τεστ, τα οποία διαρκούσαν 3 ώρες. Οι ίδιοι δεν γνώριζαν ποια από τα τεστ είχαν σκοπό την αναγνώριση της προσποίησης και ποια την αξιολόγηση άλλων πνευματικών, ψυχικών, γνωσιακών δεξιοτήτων και καταστάσεων. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης, ένα ανιχνευτή ψεμάτων, που καταγράφει τις φυσιολογικές αντιδράσεις της αρτηριακής πίεσης, του ρυθμού της καρδίας, τον αναπνευστικό ρυθμό και τη γαλβανική αντίδραση του δέρματος. Το μηχάνημα από μόνο του δεν έχει απόλυτη επιστημονική αξία αλλά σε συνδυασμό με τα άλλα τεστ θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανίχνευση αυτών που λένε ψέματα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες λάμβαναν τις πληροφορίες που ήθελαν.
Τα τεστ των Ισπανών βασίστηκαν σε ανάλογα τεστ που είχαν φτιάξει οι συνάδελφοι τους στις ΗΠΑ, όπως είναι το Victoria Symptom Validity Test (VSVT) και το Test of Memory Malingering (TOMM).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχεδόν 50% των τραυματισμένων κατέφευγαν στα δικαστήρια για αποζημιώσεις ενώ, επί της ουσίας δεν είχαν πρόβλημα και προσποιούνταν ότι είχαν ψυχικά και γνωσιακά προβλήματα με στόχο να αποζημιωθούν.
Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, δεν επρόκειτο για υποχονδριακούς, υπεραγχώδεις ή ψυχαναγκαστικούς ασθενείς απλά για άτομα που έλεγαν ψέματα με στόχο το κέρδος.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί από την έρευνα αυτή είναι ότι τα ευρήματα των Ισπανών επιστημόνων ήταν ίδια με των Αμερικανών καθώς το ποσοστό των ατόμων που ψεύδονταν ήταν σχεδόν το ίδιο.