Skip to main content

Ξανθός: Τα σκευάσματα θεραπευτικής κάνναβης λήγουν και ακόμα δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης. Συγκεκριμένα ο κ. Ξανθός θέλησε να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να λάβουν άμεσα οι ασθενείς τα σκευάσματα Sativex και γενικότερα, ποιο είναι το σχέδιο τους για την προώθηση της θεραπευτικής κάνναβης. Επίσης, ρώτησε αν πρόκειται ο υπουργός να απαντήσει στα αιτήματα για συνάντηση που του έχουν υποβάλλει οι σύλλογοι ασθενών για τη θεραπευτική κάνναβη.

Σύμφωνα με το κείμενο του κ. Ξανθού, από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 που ανακαλύφθηκε το ενδοκανναβινοειδές σύστημα στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισαν οι έρευνες σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και των άλλως συστατικών ουσιών της κάνναβης. Αυτή τη στιγμή η κλινική έρευνα έχει αποδείξει ότι η κάνναβη μπορεί να αντιμετωπίσει μια σειρά ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας για τον καρκίνο, η επιληψία και πολλές άλλες, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται και ο κατάλογος των ασθενειών συνεχώς μακραίνει. Για αυτό το λόγο πολλές χώρες έχουν εντάξει τα προϊόντα της κάνναβης στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο και συνταγογραφούν είτε σκευάσματα με τις δραστικές ουσίες της κάνναβης είτε και την ίδια την κάνναβη.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις πρώτες ουσιαστικές ρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να συνταγογραφηθεί η δραστική ουσία τετραυδρϋκανναβινόλη στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη, πράγμα όχι τόσο εύκολο, δεδομένου ότι λόγω των ψυχοδραστικών της ιδιοτήτων η κάνναβη θεωρείται ναρκωτική ουσία. Σε πρώτη φάση, συστήθηκε ειδική επιστημονική επιτροπή στον ΕΟΦ με επικεφαλής την τότε πρόεδρο του ΕΟΦ, καθηγήτρια φαρμακολογίας Κατερίνα Αντωνίου, της οποίας ένα από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι η μελέτη της κάνναβης, προκειμένου να εξεταστούν με βάση τη διεθνή εμπειρία οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Στη συνέχεια, με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, η κάνναβη και η δραστική ουσία THC μετακινήθηκε στον Πίνακα Β (από τον Πίνακα Α) των ναρκωτικών ουσιών, ώστε να μπορεί να γίνει προμήθειά της μέσω της διαδικασίας του Κρατικού Μονοπωλίου.

Ακολούθως, το 2018 εγκρίθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας η προμήθεια του εγκεκριμένου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμού Φαρμάκου (EMA) σκευάσματος Sativex, το οποίο ήδη κυκλοφορεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ανατέθηκε η διαδικασία προμήθειας στο ΙΦΕΤ. Τα σκευάσματα, αξίας 62.000 ευρώ, τελικά εισάχθηκαν από το ΙΦΕΤ, ακόμα όμως δεν έχουν δοθεί στους ασθενείς, με κίνδυνο να μην μπορούν να δοθούν αν υπάρξει και άλλη καθυστέρηση, καθώς η ημερομηνία λήξης τους είναι το Δεκέμβρη του 2020.

Το θέμα αναδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας για τη θεραπευτική κάνναβη. Μέχρι τώρα καμία θεσμική πρωτοβουλία δεν έχουμε δει από το Υπουργείο μετά το 2019 σχετικά με την προώθηση της θεραπευτική κάνναβης στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Όπως λέει, επειδή η κάνναβη έχει αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση σε πολλές ασθένειες και επειδή αν λήξουν τα σκευάσματα που παραγγέλθηκαν θα στερηθούν πολλοί ασθενείς τη θεραπεία τους και θα ζημιωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και δεδομένου ότι το Sativex είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου (EMA) για τη σπαστικότητα και τον πόνο στη σκλήρυνση κατά πλάκας διερωτάται τι μέλλει γενέσθαι.