Η κατανάλωση γιαουρτιού με τα λεγόμενα «προβιοτικά», δηλαδή τα «καλά» βακτήρια που ζουν στο έντερό μας και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πέψη, δεν προσφέρει μόνο καλή υγεία και ευεξία. Προστατεύει τον οργανισμό και από την τοξίνωση που δημιουργούν τα βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος και το αρσενικό.
Σε μια μελέτη που έγινε στον Καναδά και στην οποία συμμετείχαν έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, η κατανάλωση ενός προβιοτικού γιαουρτιού την ημέρα οδήγησε στην απορρόφηση λιγότερων βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό.
Στη συνέχεια, τοίδιο γιαούρτι διανεμήθηκε μέσω ενός διεθνούς προγράμματος βοήθειας σε έγκυες γυναίκες και ομάδα των παιδιών στην περιοχήMwanza της Τανζανίας, μια παράκτια περιοχή της λίμνης Βικτώριαπου είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα. Τα επίπεδα των τοξικώνμετάλλων στο σώμα μετρήθηκαν πριν και μετά την κατανάλωση του γιαουρτιού.
Στις έγκυες γυναίκες, επιβεβαιώθηκε η προστατευτική επίδραση των προβιοτικών έναντι του υδραργύρουκαι του αρσενικού. Αυτό είναι σημαντικό, διότι έτσι μειώνονται και οι αρνητικές επιπτώσεις των βαρέων μετάλλων για την ανάπτυξητων εμβρύων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, GregorReid. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα τοξινών ήταν επίσης χαμηλότεραστα παιδιά που συμμετείχα στην έρευνα.