Skip to main content

Λίγο κρασί κάνει καλό, όταν συνδυάζεται με σωματική άσκηση

Η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει την καρδιά και γενικότερα το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά αυτό το όφελος αφορά κυρίως τους ανθρώπους που ασκούνται σωματικά και όχι όσους προτιμούν την καθιστική ζωή, σύμφωνα με μια νέα τσεχική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Παλάκι Μίλος Ταμπόρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, πραγματοποίησαν την πρώτη μακρόχρονη τυχαιοποιημένη προοπτική μελέτη, που συνέκρινε τις επιπτώσεις τόσο του κόκκινου, όσο και του λευκού κρασιού, σε συγκεκριμένους δείκτες της αρτηριοσκλήρυνσης (όπως η χοληστερόλη), μεταξύ ανθρώπων με χαμηλό έως μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι Τσέχοι επιστήμονες μελέτησαν επί ένα έτος 146 ανθρώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να πίνουν είτε κόκκινο, είτε λευκό κρασί, με την κατανάλωση να είναι μέτρια, με βάση τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, φτάνοντας τα 0,2 λίτρα για τις γυναίκες και 0,3 λίτρα για τους άνδρες ημερησίως, το πολύ, επί πέντε μέρες της εβδομάδας.

Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, άρχισαν να υπάρχουν ενδείξεις ότι το κρασί μπορεί να δράσει προστατευτικά για την καρδιά.

Η νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όφελος είναι μεν υπαρκτό, αλλά όχι για όλους ανεξαίρετα.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει κατά βάση τους ανθρώπους που ασκούνται σωματικά. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί φαίνονται να έχουν την ίδια επίπτωση», δήλωσε ο κ. Ταμπόρσκι.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στο επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στην αρχή και στο τέλος της έρευνας, μετά από ένα έτος κατανάλωσης είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού.

Η «κακή» χοληστερόλη (LDL) ήταν χαμηλότερη μετά από ένα έτος και στα δύο είδη κρασιού, ενώ η ολική χοληστερόλη ήταν χαμηλότερη μόνο σε όσους είχαν πιεί κόκκινο κρασί.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταμπόρσκι, «η αύξηση στην “καλή” χοληστερόλη αποτελεί την κύρια ένδειξη για προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ούτε το κόκκινο, ούτε το λευκό κρασί έχουν τελικά τέτοια δράση. Η μόνη θετική και συνεχής επίπτωση ήταν στην υπο-ομάδα των ασθενών που ασκούνταν περισσότερο, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανώς υπάρχει μια συνέργεια ανάμεσα στη δράση του κρασιού και στη σωματική άσκηση, που έχει ως συνέπεια την προστασία της καρδιάς.

Η αρτηριοσκλήρυνση (λόγω συσσώρευσης λιπών και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών) αποτελεί μείζονα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πηγή: ΑΜΠΕ