Skip to main content

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία ενδεχόμενη αύξηση του υδραργύρου στα ψάρια

Επικίνδυνα για την υγεία σύμφωνα με τους επιστήμονες θα είναι στο μέλλον πολλά προϊόντα της διατροφικής μας αλυσίδας λόγω της κλιματικής αλλαγής και της σοβαρής επίπτωσής της σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου στην πόλη Ούμεο (Umea) της Σουηδίας και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Science Advances», επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν να αυξήσει μέχρι και 7 φορές τα επίπεδα τοξικού υδραργύρου στα ψάρια στη Βόρεια Ευρώπη ενώ αντίθετα στη Νότια Ευρώπη τα επίπεδα μπορεί να μειωθούν.

Όπως ανέφεραν σουηδοί και αμερικανοί επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή, η αύξηση των βροχοπτώσεων αυξάνει συγχρόνως και την ποσότητα των οργανικών υλικών που φτάνουν από τη στεριά στη θάλασσα με αποτέλεσμα μα αυξάνονται τα επίπεδα υδραργύρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υδράργυρος αποτελεί ένα από τα τοξικά μέταλλα το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει παράλυση και νοητική στέρηση στα παιδιά, να καταστρέψει το ανοσοποιητικό μας, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νεφρούς, πνεύμονες, μάτια και δέρμα ενώ, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πεπτικά προβλήματα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια πιθανή αύξηση του τοξικού υδραργύρου στις θάλασσες θα έχει ως επίπτωση την αύξηση του μετάλλου στον οργανισμό των ψαριών και κατ’ επέκταση στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως λένε, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο περισσότερα τοξικά υλικά καταλήγουν σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια.