Skip to main content

Αντιμετωπίστε με 10 απλά βήματα το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου 

Μελέτες που έγιναν πρόσφατα ανέδειξαν τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου πρέπει να αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες και εδώ ακριβώς έγκειται η συμβολή της Λειτουργικής Ιατρικής.

Οι μελέτες έδειξαν ότι δύο από τις μεγαλύτερες αιτίες του ευερέθιστου εντέρου είναι οι τροφικές αλλεργίες και η υπερβολική ανάπτυξη βακτηριδίων στο λεπτό έντερο. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και άλλες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης πεπτικών ενζύμων, παρασίτων που ζουν στο έντερο, της ανεπάρκειας ψευδαργύρου ή μαγνησίου και της τοξικότητας βαρέων μετάλλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν πολύ σημαντικό να εξατομικεύεται η θεραπεία με βάση τις μοναδικές συνθήκες που υπάρχουν για κάθε άτομο που πάσχει από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Gut» διαπίστωσε ότι η εξάλειψη των βακτηρίων που εντοπίστηκαν με τεστ αλλεργίας σε τρόφιμα (αντισώματα IgG) οδήγησε σε εξαιρετικά μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ενώ και σε ένα ακόμα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρέπει να σεβόμαστε και να αναγνωρίζουμε το ρόλο των αλλεργιών και της φλεγμονής που προκαλούν τα τρόφιμα στην εκδήλωση της νόσου. 

Όπως επισημαίνει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής, αυτό που λένε οι μελέτες είναι ότι, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το έντερο και το πεπτικό σύστημα. Αυτές οι ευαισθησίες στα τρόφιμα δεν είναι μια πραγματική αλλεργία, όπως η αλλεργία στα αράπικα φιστίκια ή τα οστρακοειδή, αλλά μια πιο ήπια ευαισθησία, που μπορεί, όμως, να προκαλέσει τρομερά συμπτώματα. Από τις πολλές κοινές ευαισθησίες σε τρόφιμα, αυτή στην γλουτένη είναι ίσως η πιο διαδεδομένη. Ως εκ τούτου όπως λέει, ακόμα, λοιπόν, κι αν ο γιατρός σας, σάς πει ότι οι εξετάσεις σας για αντισώματα γλουτένης ή κοιλιοκάκη είναι φυσιολογικές, μπορείτε ακόμα να έχετε μια σοβαρή αντίδραση.

Για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως η καζεΐνη και ο ορός γάλακτος, μπορούν να ερεθίσουν και να προκαλέσουν φλεγμονή στο έντερο, είναι ένας άλλος ενοχοποιητικός παράγοντας. Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της σόγιας, του καλαμποκιού και των αυγών. Οι αντιδράσεις σε αυτά τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σοβαρότερα από απλά προβλήματα στο έντερο, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και η ακμή.

Σύμφωνα με τη γιατρό, η επιφάνεια του λεπτού εντέρου, όπου απορροφάται το φαγητό, μπορεί να έχει το μέγεθος ενός γηπέδου τένις, αλλά φιλοξενεί περίπου το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό το περίπλοκο έντερο-ανοσοποιητικό σύστημα είναι μόνο ένα στρώμα κυττάρων που κρατά σε απόσταση ασφαλείας όλα τα βακτηρίδια και τα άγρια σωματίδια τροφής. Αν αυτή η επένδυση υποβαθμιστεί, το ανοσοποιητικό σύστημα θα εκτεθεί σε ξένα σωματίδια από τρόφιμα, βακτήρια και άλλα μικρόβια. Με απλά λόγια, το μικροβιακό οικοσύστημα του εντέρου πρέπει να είναι υγιές, για να είστε υγιείς. Όταν υπάρχει βακτηριακή ανισορροπία στο έντερό σας, δηλαδή τα παθογόνα είναι περισσότερα από υγιή βακτήρια αρρωσταίνετε. 

Οι ανισορροπίες στο εντερικό οικοσύστημα που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, περιλαμβάνουν διαρροές στο έντερο, βακτηριακή υπερανάπτυξη μικρού εντέρου (SIBO) και υπερανάπτυξη ζύμης. Ενώ οι προσεγγίσεις για τον καθορισμό αυτών και άλλων θεμάτων του εντέρου συνήθως καθίστανται ξεχωριστές, το «κλειδί» για την αντιστροφή τους, είναι η επανεκκίνηση του εντέρου, ξεφορτώνοντας τα κακά πράγματα και κρατώντας τα καλά.

Αν πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και επιθυμείτε γρήγορη ανακούφιση, ακολουθήστε τα 10 απλά βήματα που προτείνει η Δρ. Κοΐνη:

  1. Καταναλώστε πρωτεΐνη. Για να αποφύγετε τις ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα, οι οποίες τροφοδοτούν τα βαριά βακτήρια του εντέρου, τρώτε πρωτεΐνες με κάθε γεύμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ξαφνικές αυξήσεις του σακχάρου. Προτιμήστε καθαρή και ζωική πρωτεΐνη, όπως τα ψάρια, τη γαλοπούλα, το κοτόπουλο και τα άπαχα κομματάκια αρνιού και πολλές φυτικές πρωτεΐνες, όπως καρύδια, φασόλια, σπόρους και τόφου.
  2. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ολόκληροι κόκκοι, λαχανικά, καρύδια, σπόροι και φρούτα περιέχουν όλα ωφέλιμες φυτικές ίνες.
  3. Μην φοβάστε τα καλά λιπαρά. Αυξήστε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τρώγοντας άγριο σολομό κρύου νερού, σαρδέλες, ρέγκα, λιναρόσπορο, ακόμη και φύκια. Χρησιμοποιήστε περισσότερα ζωικά προϊόντα με χορτονομή ή βιολογικά προϊόντα. Εξαλείψτε το υδρογονωμένο λίπος, που βρίσκεται στη μαργαρίνη, το λίπος και τα μεταποιημένα έλαια, καθώς και πολλά ψημένα προϊόντα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Χρησιμοποιήστε φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο (ειδικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο), σουσάμι ψυχρής έκθλιψης και καρύδια.
  4. Τρώτε τουλάχιστον 8 με 10 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα οποία περιέχουν βιταμίνες, που καταπολεμούν τη νόσο, μέταλλα, φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μόρια.
  5. Αποφύγετε τα μεταποιημένα τρόφιμα, όπως αναψυκτικά, χυμούς και ενεργειακά ποτά, τα οποία επηρεάζουν το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων. 
  6. Προσθέστε στη διατροφή σας καλά στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α, η γλουταμίνη, τα λιπαρά ωμέγα-3 (ιχθυέλαιο) και το έλαιο νυχτολούλουδου είναι από τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση της επένδυσης του εντέρου. Χρησιμοποιήστε, επίσης, βότανα, όπως η κουερσετίνη και ο κουρκουμάς, για να μειώσετε τη φλεγμονή και να θεραπεύσουμε το διαρρέον έντερο. 
  7. Μειώστε το άγχος. Ο διαλογισμός, οι βαθιές ανάσες και η γιόγκα συντελούν στη μείωση του άγχους.
  8. Κοιμηθείτε επαρκώς. 
  9. Γυμναστείτε τακτικά. Ακόμη και 30 λεπτά ζωηρού βαδίσματος μπορούν να σας βοηθήσουν, ενώ αν θέλετε κάτι πιο έντονο, δοκιμάστε προπόνηση υψηλής έντασης ή αντίσταση με βάρη. 
  10. Εντάξτε τα προβιοτικά στη διατροφή σας. Βοηθήστε στον επικοισμό του πεπτικού σας σωλήνα με καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces boulardii, λαμβάνοντας συμπληρώματα διατροφής δύο φορές την ημέρα για ένα έως δύο μήνες. Ξεκινήστε αργά και παρατηρήστε πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερο σας.