Skip to main content

Η σχέση καπνού και παράνοιας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε γενετικές επιρροές

Όλο και πιο πολλά στοιχεία υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της χρήσης καπνού και των ψυχωσικών εμπειριών, όπως η παράνοια και οι ψευδαισθήσεις, που οφείλονται εν μέρει στις κοινές γενετικές επιδράσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής- American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP), σε μελέτη που έγινε και αφού, έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες όπως η χρήση κάνναβης, οι διαταραχές του ύπνου και τα αγχωτικά συμβάντα διαπίστωσαν ότι η παράνοια συνδέεται με το τακτικό κάπνισμα στους εφήβους.  Η μελέτη παρείχε επίσης  νέες ιδέες σχετικά με τις υποκείμενες αιτίες της ένωσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι η συνύπαρξη παράνοιας με χρήση καπνού εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από γενετικές επιδράσεις. Ενώ, αναφέρθηκαν παρόμοια αποτελέσματα για άλλους τύπους  ψυχωσικών εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της ψευδαισθήσεων και της αποδιοργανωμένης σκέψης, τα οποία σχετίζονταν επίσης με τη χρήση καπνού στους εφήβους.

Τα ευρήματα βασίζονται στη μελέτη Twins Early Development Study, ένα μεγάλο δείγμα από δίδυμα που γεννήθηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 1994-1996. Περισσότεροι από 3700 δίδυμοι έφηβοι έλαβαν μέρος στη μελέτη αυτή όταν ήταν 16 ετών. Από αυτούς, 31,4% ανέφεραν ότι κάπνιζαν τον προηγούμενο χρόνο, με το 12,1% να αναγνωρίζεται ως περιστασιακοί καπνιστές και 5,2% ως τακτικοί καπνιστές.

Η συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Ψυχολογίας και Γενετικής στο Birkbeck, του Λονδίνου, Angelica Ronald, επεσήμανε ότι ενώ έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι η κάνναβη συνδέεται με την παράνοια και τις ψευδαισθήσεις, είναι λιγότερο γνωστό ότι υπάρχει και σχέση μεταξύ χρήσης καπνού και των προβλημάτων ψυχικής υγείας.  Ωστόσο,  όπως είπε δεν γνωρίζουν πραγματικά γιατί συμβαίνει αυτή η συνύπαρξη καπνίσματος και προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Σε αυτά τα νέα ευρήματα διαφαίνεται ότι η χρήση του καπνού είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομήσιμη και ότι κάποιες από τις ίδιες γενετικές επιδράσεις στη χρήση καπνού παίζουν επίσης ρόλο σε εμπειρίες όπως αίσθημα παράνοιας.

Οι έφηβοι ανέφεραν την παράνοια και άλλες εμπειρίες τους, όπως ψευδαισθήσεις και αποδιοργανωμένη σκέψη, ενώ οι γονείς τους ανέφεραν θέματα όπως η έλλειψη κινήτρων, η κοινωνική απόσυρση και ότι ήταν συναισθηματικά επίπεδοι έφηβοι.

Αυτοί οι τύποι ψυχωσικών εμπειριών και συμπεριφορών είναι συνηθισμένοι στην εφηβεία και υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα στο πόσο σοβαρές είναι μεταξύ των ατόμων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του καπνίσματος στους εφήβους συνδέεται με εμπειρίες όπως η παράνοια, ενώ οι κανονικοί καπνιστές έχουν περισσότερα ψυχωτικά συμπτώματα και εμπειρίες από τους μη καπνιστές και τους περιστασιακούς καπνιστές. Οι ενώσεις παρέμειναν ακόμη και αφού είχαν καταγραφεί αρκετοί άλλοι πιθανοί παράγοντες όπως το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η χρήση κάνναβης, το προγεννητικό κάπνισμα της μητέρας, οι διαταραχές του ύπνου και τα αγχώδη γεγονότα.

Οι περιβαλλοντικές επιρροές αντιπροσώπευαν περίπου τα 2/3 των διαφορών στη συμπεριφορά του καπνίσματος σε εφήβους και το 1/3 των διαφορών οφείλονταν σε γενετικές επιδράσεις.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί με την προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων καθώς, η αναφερόμενη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης καπνού και των ψυχωσικών εμπειριών ήταν μέτρια και ότι η μελέτη τους δεν δείχνει εάν η χρήση καπνού προκαλεί ή επιδεινώνει τα ψυχωτικά συμπτώματα και εμπειρίες, μόνο ότι συνδέονται μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι σημαντικά επειδή, αν επιβεβαιωθεί, η χρήση καπνού θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ψύχωση. Η εφηβεία είναι ένα σημαντικό στάδιο της ζωής όταν ο εγκέφαλος αναπτύσσεται και τα άτομα μπορεί να είναι ευάλωτα σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η ψύχωση. Ως εκ τούτου, οι παράγοντες κατανόησης που σχετίζονται με τη χρήση καπνού είναι σημαντικοί και μπορούν να συμβάλουν στις αλλαγές  για τη δημόσια υγεία.

Πηγή:

https://www.elsevier.com/

https://www.news-medical.net/news/20190125/Association-between-tobacco-use-and-paranoia-is-largely-due-to-shared-genetic-influences.aspx – Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology