Skip to main content

Νέο φάρμακο εμποδίζει τις μεταστάσεις του καρκίνου

Φάρμακο το οποίο μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο να προβεί σε μεταστάσεις ανέπτυξε ομάδα επιστημόνων που πρόσφατα δημιούργησε ένα φάρμακο που εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να σχηματίζουν ένα ανθεκτικό στις διάφορες θεραπείες «φράγμα» γύρω από κάποιες μορφές καρκίνου.

«Αρχικά αναπτύξαμε το φάρμακο για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα (που παρατηρείται) σε κάποιους καρκίνους, όπου δημιουργείται ένα χαοτικό φράγμα αιμοφόρων αγγείων στον όγκο και εμποδίζει τη χημειοθεραπεία να μπει στον όγκο» είπε η καθηγήτρια Ρουθ Γκανς, του Harry Perkins Institute of Medical Research.

Όπως σημείωσε, το φάρμακο επίσης δημιουργεί δομές εντός του καρκίνου οι οποίες προσελκύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, ενισχύοντας τις δυνατότητες του ίδιου του σώματός του ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Αυτό που έχουμε ανακαλύψει έκτοτε είναι πως “εξομαλύνοντας” τα αιμοφόρα αγγεία, το φάρμακο επίσης εμποδίζει τον καρκίνο να εξαπλωθεί επειδή αντισταθμίζει την επιρροή του καρκίνου στα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα σημεία του σώματος» πρόσθεσε. «Ο καρκίνος εξαπλώνεται όταν τα κύτταρα ταξιδεύουν μέσω της ροής του αίματος και εγκαθίστανται και αναπτύσσονται σε άλλα όργανα, όπως οι πνεύμοντες και ο εγκέφαλος. Μπορούν να εγκαθίστανται σε μακρινά μέλη του σώματος επειδή ο αρχικός όγκος εκκρίνει ουσίες που κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα όργανα να αποκτούν “διαρροές”, ή αλλιώς να γίνονται ευκολότερη η διείσδυση σε αυτά. Οπότε όταν τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν στο αίμα, κατά κανόνα εγκαθίστανται και αναπτύσσονται εκεί όπου υπάρχουν βέλτιστες συνθήκες, τις οποίες έχει δημιουργήσει ο κύριος όγκος. Στην πράξη ο κύριος όγκος “μιλάει” στο σημείο όπου θα γίνει η μετάσταση, έτσι ώστε όταν τα καρκινικά κύτταρα καταφτάνουν βρίσκουν φιλόξενο περιβάλλον για να αναπτυχθούν».

Όπως είπε η ερευνήτρια, αν και αυτή η συμπεριφορά του καρκίνου ήταν γνωστή, βρέθηκε τρόπος παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία λόγω του τρόπου με τον οποίο το νέο φάρμακο επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. «Ανακαλύψαμε πως αποκαθιστά τα αγγεία που έχουν διαρροές, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να προσπερνούν και να μην εγκαθίστανται. Για έναν ασθενή αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η αφαίρεση του κύριου όγκου και μετά η χρήση του νέου φαρμάκου για να εμποδίζονται τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα να προσκολληθούν επιτυχώς σε άλλα όργανα και να αναπτυχθούν. Όμως, αν τα καρκινικά κύτταρα έχουν ήδη εγκατασταθεί αλλού και αρχίσει να να αναπτύσσονται, τότε το φάρμακο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που έρχονται στον νέο όγκο για να βοηθήσουν στη συρρίκνωσή του».

«Ξέρουμε τώρα πως μπορούμε να παρέμβουμε νωρίς και αργά στο ταξίδι ενός καρκίνου» τόνισε η Γκανς.