Skip to main content

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της φθοράς του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Για μία νέα επεμβατική μέθοδο αποκατάσταση της φθοράς στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο μιλά στο www.naftemporiki.gr ο Στρατιωτικός Ιατρός, Ορθοπαιδικός, κ. Γιώργος Ποθητάκης. Εξηγώντας μας τη σοβαρότητα του θέματος ο γιατρός λέει ότι οι τραυματισμοί των γονάτων και συγκεκριμένα του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στους αθλητές που δραστηριοποιούνται έντονα ή επαγγελματικά σε αθλήματα επαφής και αλλαγής κατεύθυνσης, όπως είναι το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το σκι και το αμερικάνικο football.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, τραυματισμός μπορεί να προκληθεί και από την κακή ανατομία άρθρωσης του γόνατος, από το κακό βάδισμα, το αδύναμο μυϊκό σύστημα, τα περιττά κιλά ή το μη καλό νευρομυϊκό συντονισμό. Όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες επιβαρύνουν το σημείο, ρίχνοντας βάρος στο γόνατο ή επιτρέποντας απότομες στροφικές κινήσεις σε αυτό.

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί να υποστεί μερική ή ολική ρήξη, σπάσιμο δηλαδή των ινών που τον σχηματίζουν.

Όταν η ρήξη είναι μερική και σε βαθμό που να διατηρείται η σταθερότητα του γόνατος, είναι δυνατόν να ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή για την αντιμετώπισή της.
Στην περίπτωση όμως της ολικής ρήξης, η θεραπεία απαιτεί χειρουργική επέμβαση έτσι ώστε, να προληφθεί η φθορά της άρθρωσης και η πρόωρη ανάπτυξη αρθρίτιδας (καταστροφή της άρθρωσης), καθώς δεν είναι δυνατή η ανάπλαση στους συνδέσμους του γόνατος αλλά ούτε και επαρκής επούλωση.

Αντικατάσταση με βιολογικό μόσχευμα

Ο «σπασμένος» πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος μπορεί πλέον να αντικατασταθεί με βιολογικό μόσχευμα, το οποίο είναι απολύτως συμβατό και τοποθετείται (καθηλώνεται) με ισομετρικό τρόπο στην πραγματική ανατομική θέση του χιαστού, διασφαλίζοντας απόλυτη αποκατάσταση.

Αll-inside: Νέα μέθοδος αποκατάστασης
Πρόκειται για μία νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία ο θεράπων ιατρός τοποθετεί μόσχευμα ημιτενοντώδους αρθροσκοπικά. Γίνεται με δύο οπές και μια μικρή τομή, συνεπώς δεν χρειάζεται μετάγγιση και ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από την ίδια κιόλας ημέρα ή το πολύ την επομένη.
Η τοποθέτησή του μοσχεύματος ημιτενοντώδους με τη χρήση μόνο ενός τένοντα από τους οπίσθιους μηριαίους αποφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως το ότι:

*ο ασθενής βιώνει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο,
*μπορεί να διατηρήσει τη δύναμης του σκέλους (αφού διατηρείται ο ένας τένοντας), καθώς επίσης και την ιδιοδεκτικότητα του σκέλους (αφού διατηρείται ο ένας τένοντας),
*χρειάζεται λιγότερος χρόνος για να επανέλθει στις αθλητικές του δραστηριότητες (3 μήνες αντί για 6),
*έχει πιο γρήγορη κινητοποίηση και πιο γρήγορη αποκατάσταση,
*και τέλος, έχει καλύτερη και ταχύτερη αποθεραπεία.

Άρτιο αποτέλεσμα – μεγάλα ποσοστά επιτυχίας

Αναφορικά με την αποθεραπεία ο κ. Ποθητάκης τονίζει ότι, η μέθοδος εγγυάται άριστο αποτέλεσμα και πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι, να ακολουθήσει πιστά το πρωτόκολλο αποθεραπείας που θα του δοθεί από τον θεράποντα ιατρό, το οποίο όπως λέει, προβλέπει τη χρήση «κηδεμόνα» με ρυθμιζόμενο εύρος κίνησης και φυσικοθεραπείες μέχρι να «ωριμάσει» το μόσχευμα και να αποκτήσει την απαραίτητη αντοχή.