Skip to main content

Σωτήριος ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Αναζωπυρώθηκε το πρόβλημα της ιλαράς στη χώρα μας ως μέρος της επιδημίας που ταλανίζει αυτή τη στιγμή μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στα οκτώ τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεανώ Γεωργακοπούλου, τα κρούσματα έφτασαν τα 8 και αφορούν ανεμβολίαστα παιδάκια μικρών ηλικιών. Τα περισσότερα εξ αυτών δε ήταν παιδάκια Ρομά.

Σοβαρές επιπλοκές σύμφωνα με την κ. Γεωργακοπούλου δεν παρατηρήθηκαν, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή τους σε νοσοκομείο προκειμένου να πιστοποιηθεί η νόσος.

Στην Ευρώπη καταγράφονται σοβαρά περιστατικά και θάνατοι λόγω της ιλαράς από το 2016, όπως ανέφερε η κ. Γεωργακοπούλου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχουν καταγραφεί 36 θάνατοι.

Όπως σημείωσε η Υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, η ιλαρά δεν είναι ακριβώς ξεχασμένο νόσημα, γι’ αυτό και ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος. Το εμβόλιο, όπως είπε, είναι σχεδόν 100% αποτελεσματικό και γίνεται σε δύο δόσεις.

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης: Ο εμβολιασμός αφορά και τους ενήλικες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, καταγράφηκαν  5.881 κρούσματα ιλαράς με το 46% να αφορά τη Ρουμανία, το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Μ. Βρετανία.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το νόσημα δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες, κυρίως άνω των 20 ετών. Για παράδειγμα το 2014 το 50% των περιστατικών ιλαράς που καταγράφηκαν στην Ευρώπη αφορούσε ενήλικες άνω των 20 ετών, ενώ το 2015 το ποσοστό των ενηλίκων που νόσησε έφτασε το 38% και το 2016 το 28%.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ενήλικος πληθυσμός δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι το ίδιο ευάλωτος με τα παιδιά και μπορούν και αυτοί να εμβολιαστούν προληπτικά.

Ο μόνος τρόπος πρόληψης μελλοντικών περιστατικών και εξάλειψης της νόσου και των πιθανών αναπηριών και των θανάτων που προκαλεί η ασθένεια, όπως σημειώνει το ECDC στην ανακοίνωσή του, είναι η ανοσοποίηση εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν, καθώς και η ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων των παιδιών. Το ECDC έχει ξεκινήσει σειρά πρωτοβουλιών με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ανοσοποίησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ECDC Andrea Ammon, είναι ανησυχητικό να βλέπουμε τη συσσώρευση μη εμβολιασμένων ατόμων γιατί αυτό αφήνει ακάλυπτο τον πληθυσμό, ενώ δεν βοηθά και την επίτευξη του στόχου εξάλειψης της νόσου στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις εθνικές στρατηγικές πρόληψης

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων Vytenis Andriukaitis, παραδέχθηκε ότι αν και η κάλυψη εμβολίων παραμένει σχετικά υψηλή στην Ε.Ε., πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειές ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η αποδοχή του εμβολιασμού από τον κόσμο.

Όπως είπε, η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την υποστήριξη της Ε.Ε. για εθνικές στρατηγικές ανοσοποίησης. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε εμβόλια, η αντιμετώπιση των ελλείψεων εμβολίων, η καταπολέμηση της διστακτικότητας απέναντι στα εμβόλια, η διευκόλυνση ολοκληρωμένων προγραμμάτων εμβολιασμού και η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι η ιλαρά είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στα μικρά παιδιά, παρόλο που είναι διαθέσιμο ένα ασφαλές και οικονομικά αποδοτικό εμβόλιο.

Τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ εκδόθηκαν μέσα στον Ιούλιο του 2017, δείχνουν ότι το 2015 σημειώθηκαν 134.200 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως – περίπου 367 θάνατοι ημερησίως ή 15 θάνατοι ανά ώρα.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς οδήγησε σε μείωση κατά 79% των θανάτων από ιλαρά μεταξύ του 2000 και του 2015 παγκοσμίως.

Το 2016, περίπου το 85% των παιδιών του κόσμου έλαβε μία δόση εμβολίου κατά της ιλαράς κατά τα πρώτα γενέθλιά τους μέσω συνήθων Υπηρεσιών Υγείας – από το 73% που είχε εμβολιαστεί το 2000.

Κατά την περίοδο 2000-2015, ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς εμπόδισε την εκτίμηση 20,3 εκατομμυρίων θανάτων γεγονός, που καθιστά το εμβόλιο ιλαράς μία από τις καλύτερες παροχές στη δημόσια υγεία.