Της Ανθής Αγγελοπούλου
Εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα έχει η Μονάδα Δυσφαγίας της Ανάπλασης, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καταγραφής, το 60% των ασθενών που ακολούθησαν το πρόγραμμα των ειδικών της επέστρεψαν στην κανονική σίτιση.
Σύμφωνα με την επιστημονική σύμβουλο κα Θάλεια Ζολώτα δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιστημονική κατάκτηση. Πρωτίστως το ανθρώπινο δυναμικό που είναι εξειδικευμένο και έμπειρο στην αντιμετώπιση της δυσφαγίας και η τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός και φυσικά το γεγονός ότι η διάγνωση και η θεραπεία της δυσφαγίας δεν αποτελούν μεμονωμένες και αποσπασματικές πράξεις, αλλά εντάσσονται πλήρως στο πλαίσιο της αποθεραπείας και αποκατάστασης των ασθενών αυτών, από την Διεπιστημονική Ομάδα Αποκατάστασης.
Η δυσφαγία, είναι διαταραχή της φυσιολογικής διαδικασίας κατάποσης, δηλαδή της μεταφοράς της τροφής και των υγρών από τα χείλη έως το στομάχι, τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Μπορεί να επιβραδύνει ή/και να αναστείλει την αποτελεσματικότητα ενός θεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης, απειλώντας, όχι μόνον την υγεία, αλλά και τη ζωή του ασθενούς.
Η αντιμετώπιση της Δυσφαγίας πρέπει να γίνεται μόνον από ομάδα επιστημόνων με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, ώστε να επέρχονται τα προσδοκώμενα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Το όφελος για τον ασθενή από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσφαγίας είναι η απόλαυση της καθημερινότητάς του και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (αγγειακά εγκεφαλικά, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλική παράλυση), νευρομυϊκές παθήσεις (νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, μυϊκή δυστροφία) ή παθήσεις κεφαλής και τραχήλου, εμφανίζουν συμπτώματα δυσφαγίας.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης
Ο Τομέας Εκπαίδευσης και Έρευνας του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» διοργανώνει, από 24 – 28 Ιουνίου 2019, εντατικό πιστοποιημένο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης Λογοθεραπευτών στην αντιμετώπιση της Δυσφαγίας, σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικούς ασθενείς!»
Το πρόγραμμα Κλινικής μετεκπαίδευσης απευθύνεται σε:
Τελειόφοιτους Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Λογοθεραπείας (ΤΕΙ και επίσημα αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Κολλεγίων).
Νέους Πτυχιούχους Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων Λογοθεραπείας (ΤΕΙ και επίσημα αναγνωρισμένων Ιδιωτικών Κολλεγίων).
Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές που επιθυμούν μέσω του συγκεκριμένου κλινικού προγράμματος μετεκπαίδευσης να επεκτείνουν την επαγγελματική τους δράση και σε νέους κλινικούς τομείς.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα χορηγηθεί πιστοποιητικό στους επαγγελματίες υγείας που θα λάβουν μέρος.