Μεγάλη μερίδα του κόσμου γελά και θεωρεί αστεία τα τολμηρά ανέκδοτα που ανταλλάσσονται πολλές φορές μεταξύ συναδέλφων, όμως αυτό εμπεριέχει και ένα ποσοστό κινδύνου όπως διατείνονται οι επιστήμονες.
Καναδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, διερεύνησαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων όταν εκτίθενται σε συζητήσεις με σεξουαλικά υπονοούμενα ή ανέκδοτα σεξουαλικού περιεχομένου. Οι ερευνητές προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν οι εργαζόμενοι διασκέδαζαν πραγματικά με τέτοιου είδους συζητήσεις και πως αντιλαμβάνονταν αυτές τις συμπεριφορές οι άνδρες και οι γυναίκες ξεχωριστά.
Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν δυσάρεστα όπως είπαν αργότερα, καθώς σε μια πρώτη ανάγνωση, παρατήρησαν ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους ήταν θετικοί ως προς αυτή τη συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, το 25% απάντησε ότι έβρισκε διασκεδαστική και ίσως και κολακευτική αυτή τη συμπεριφορά. Το 50% όμως, απάντησε ότι του ήταν αδιάφορη.
Ωστόσο, ακόμη και αυτοί που απάντησαν ότι απολάμβαναν αυτής της συμπεριφοράς, δήλωσαν ότι αφαιρούνταν από τη δουλειά τους, ότι αισθάνονταν ότι άξιζαν λιγότερο ως άνθρωποι ενώ, παρατήρησαν ότι είχαν και συμπτώματα κατάθλιψης. Αντίθετα, οι εργαζόμενοι που δεν βίωναν καθόλου, ή τουλάχιστον βίωναν σε εξαιρετικά μικρό βαθμό μια σεξουαλικού περιεχομένου συζήτηση στο χώρο εργασίας τους, δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι μερικοί άνδρες δεν θεωρούν ενοχλητικές αυτές τις συμπεριφορές ενώ, αντίθετα οι γυναίκες τις εκλαμβάνουν ως αρκετά ενοχλητικές. Αυτό πιθανότατα, σύμφωνα με τους ερευνητές, πηγάζει από το γεγονός ότι οι γυναίκες βιώνουν συχνότερα κακή σεξουαλική συμπεριφορά στον επαγγελματικό στίβο από ότι οι άνδρες, από άτομα που ασκούν εξουσία και γι αυτό νιώθουν δυσάρεστα όταν λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από τις διαπιστώσεις αυτές, καθώς όπως είπαν, ανέμεναν να εκλαμβάνουν αυτές τις συζητήσεις ως πολύ διασκεδαστικές οι εργαζόμενοι, όμως τελικά αυτό δεν συμβαίνει και η διασκέδαση από τα ανέκδοτα αυτά ή τις συζητήσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο είναι πρόσκαιρη. Ο αρνητικός αντίκτυπος είναι τελικά μεγαλύτερος.
Όπως ανάφεραν οι ερευνητές, το να συζητήσει κανείς τέτοιου είδους θέματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός γιατί μπορεί ακόμα και να θεωρηθεί ως μια μορφή διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μάλιστα σημειώνουν, ότι η σεξουαλική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας προσλαμβάνεται ως αρνητική και επηρεάζει την ψυχολογία των εργαζομένων με άσχημο τρόπο μακροπρόθεσμα. Οι ερευνητές πρότειναν την αποφυγή τέτοιων συμπεριφορών στο χώρο εργασίας γιατί δημιουργούνται άβολες και δυσάρεστες καταστάσεις που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους.