Η επαναλαμβανόμενη χρήση των πετσετών στην κουζίνα μπορεί να θέτει τις οικογένειες σε κίνδυνο από τη δηλητηρίαση των τροφίμων, σύμφωνα με μελέτη.
Το Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου διαπίστωσε ότι το E. coli, ένα βακτήριο που ζει στο πεπτικό σύστημα βρίσκεται σε αφθονία στις πετσέτες που χρησιμοποιούνται για πολλαπλούς σκοπούς στις κουζίνες. Οι ερευνητές εξέτασαν 100 πετσέτες που είχαν χρησιμοποιηθεί για ένα μήνα. Αυτές οι πετσέτες χρησιμοποιούνται για σκούπισμα επιφανειών, σκευών και χεριών.
Αυτά τα ζεστά και υγρά υφάσματα είναι στην πραγματικότητα παράδεισοι για την ανάπτυξη των βακτηρίων λένε επιστήμονες και χρησιμοποιούνται πιο συχνά σε νοικοκυριά όπου τρώγεται κρέας. Επειδή χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, τείνουν να βοηθούν στην εξάπλωση των βακτηρίων σε διάφορες επιφάνειες και περιοχές του σπιτιού που οδηγούν σε δηλητηρίαση από τρόφιμα, εξηγούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές συστάσεις, αυτά τα υφάσματα, όπως επίσης τα γάντια φούρνου και τα σφουγγάρια πρέπει να πλένονται ή να αλλάζονται και να αφήνονται να στεγνώσουν εντελώς πριν επαναχρησιμοποιηθούν.
Η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα των εργασιών της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας στην Ατλάντα της Γεωργίας, που διεξάγεται αυτές τις μέρες. Συλλέχτηκαν 100 δείγματα χρησιμοποιημένων πετσετών τα οποία αναλύθηκαν για βακτήρια που υπήρχαν στις επιφάνειές τους και ταυτοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί το βακτηριακό τους φορτίο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 49% των πετσετών είχε ανάπτυξη βακτηριδίων. Ενώ, παρατηρήθηκε ότι ο αριθμός των βακτηριακών αποικιών που αναπτυσσόταν στις πετσέτες αυξήθηκε με το μέγεθος της οικογένειας και με την παρουσία περισσότερων παιδιών.
Στις 49 πετσέτες που έδειξαν βακτηριακό φορτίο, το 36,7% έδειξε κολοβακτηρίδια ή μια ομάδα που περιλαμβάνει το θανατηφόρο Ε. Coli. Ο εντεροκόκκος βρέθηκε σε δείγματα 36,7% και ο σταφυλόκοκκος βρέθηκε σε δείγματα 14,3%, ανέφεραν οι ερευνητές. Και τα κολοβακτηρίδια και τα είδη σταφυλόκοκκου βακτηρίων ήταν υψηλότερα σε οικογένειες που έφαγαν το κρέας.
Ορισμένα στελέχη των κολοβακτηριδίων είναι γνωστό ότι προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις που θα μπορούσαν να απαιτήσουν νοσηλεία και μπορεί να γίνουν ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Η μελέτη έδειξε την παρουσία σταφυλόκοκκου σε πετσέτες που προέρχονται από οικογένειες που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και εκείνες με μεγάλο αριθμό παιδιών. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να παράγει μια επικίνδυνη τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, λένε οι ερευνητές και συμπληρώνουν ότι μπορεί να σκοτωθεί χρησιμοποιώντας υψηλή θερμότητα.
Πλένεται τις πετσέτες σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι ειδικοί συνέστησαν ότι αυτές οι πετσέτες και άλλα υφάσματα τακτικής χρήσης στην κουζίνα θα πρέπει να αλλάζουν καθημερινά από τις νοικοκυρές, ειδικά όταν μαγειρεύουν. Οι πετσέτες πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον στους 60C (140F) με σωστή χρήση απολυμαντικών. Η χρήση απορροφητικών χαρτιών ή χαρτοπετσέτας μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων. Επίσης, επιβάλλεται να πλένονται οι βούρτσες και τα πλυντήρια πιάτων με απορρυπαντικά και ζεστό νερό μετά από κάθε χρήση για να αποτρέψουν την πρόσληψη βακτηρίων.
Οι επιφάνειες παρασκευής τροφίμων είναι σημαντικές και πρέπει να καθαρίζονται πριν από τη χρήση και μετά τη χρήση
Οι σανίδες κοπής είναι οι καλύτερες για άψητα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ωμών κρεάτωνκαθώς και των σαλατών. Όλες οι επιφάνειες θα πρέπει να καθαρίζονται μετά τη χρήση και το σημαντικότερο τα χέρια πρέπει να πλένονται πριν από την παρασκευή των τροφίμων και μετά το χειρισμό ωμού κρέατος, ψαριών, αυγών ή πουλερικών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Dr Susheela Biranjia-Hurdoyal, η παρουσία κολοβακτηριδίων δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα κακής υγιεινής και μόλυνσης από κόπρανα. Είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν κακή διαχείριση των μη χορτοφαγικών τροφίμων στην κουζίνα. Επίσης, τόνισε ότι οι υγρές πετσέτες που χρησιμοποιούνται για πολλαπλούς σκοπούς πρέπει να αποθαρρύνονται. Ενώ, επεσήμανε ότι η διατήρηση της υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες ειδικά όταν έχουν περισσότερα μέλη ή έχουν παιδιά και ηλικιωμένους.