Ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας αιτιολογεί τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων.
Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.
Αυτό διαπιστώνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ Ίτον.
Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά, σύμφωνα με αρκετές προηγούμενες μελέτες.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.
Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κύριο ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ανακάλυψαν στη «συνάντηση» του ελαιόλαδου με τα λαχανικά, που έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της σχετικής βιοχημικής αντίδρασης μέσα στον οργανισμό, τη δημιουργία νιτρικών λιπαρών οξέων.
Σύμφωνα με τον Ίτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».
Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.
Πηγή: ΑΜΠΕ