Skip to main content

Μακροχρόνια η επίδραση των χημικών στις γνωστικές λειτουργίες

Σοβαρή φθορά στις γνωστικές λειτουργίες μπορεί να προκαλέσει η συνεχής έκθεση σε χημικές ουσίες, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, αφού η επίδραση των ουσιών αυτών διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε υλικά όπως οι κόλλες, τα βερνίκια, οι μπογιές κτλ, και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες οι αναθυμιάσεις τους μακροπρόθεσμα προκαλούν βλάβη στη μνήμη και την ικανότητα της σκέψης.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τη νέα μελέτη, η οποία μάλιστα έδειξε ότι η βλάβη μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρή, αφού η επίδραση αυτών των ουσιών μπορεί να υπάρχει ακόμη και μετά από δεκαετίες.

Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως το βενζόλιο, οι χλωριωμένοι διαλύτες και οι διαλύτες πετρελαίου, χρησιμοποιούνται στα παραπάνω υλικά ως διαλυτικά άλλων ουσιών. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 2.143 ατόμων στη Γαλλία, πολλά από τα οποία είχαν εργαστεί επί σειρά ετών σε εταιρείες στις οποίες ήταν υποχρεωμένοι να εκτίθενται σε ουσίες όπως αυτές.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν βγει στη σύνταξη, ενώ η έκθεση στις ουσίες αυτές γινόταν το αργότερο μέχρι πριν από δώδεκα χρόνια. Οι επιστήμονες υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε ειδικά τεστ και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εκτεθεί στις ουσίες αυτές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρουσίαζαν πιο χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τις γνωστικές λειτουργίες. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν εκτεθεί λιγότερο ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ωστόσο ότι δεν μέτρησαν άμεσα τη βλάβη στον εγκέφαλο, αλλά τη σχέση που υπάρχει στατιστικά ανάμεσα στην έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού σε χημικά όπως αυτά και την επίδρασή τους στις γνωστικές λειτουργίες.