Skip to main content

Τα «gadget» άθλησης δεν προσφέρουν ιδιαίτερα στην υγεία των χρηστών

Οι ερευνητές μελέτησαν μια σειρά εφαρμογών, τα γνωστά μας gadget και βρήκαν ότι μόνο μία ήταν αποτελεσματική, ενώ άλλες απέτυχαν να προκαλέσουν βελτιώσεις ή κατέστησαν το όποιο πρόβλημα χειρότερο.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη ανασκόπησης της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών υγείας οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της κατανάλωσης αλκοόλ από τους φοιτητές οδήγησε σε μεγαλύτερη κατανάλωσή, ενώ μια παγκοσμίως δημοφιλής εφαρμογή γυμναστικής δεν έκανε σχεδόν καμία διαφορά ως προς το βάρος εκείνων που την χρησιμοποίησαν.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Bond στο Κουίνσλαντ (Queensland) αποφάσισαν όπως αναφέρει το «The Guardian» να εξετάσουν ποιες εφαρμογές υγείας και ευεξίας, από τις τόσες διαθέσιμες δουλεύουν πραγματικά, με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους γιατρούς έναν κατάλογο τέτοιων εφαρμογών, βασισμένων σε τεκμήρια για να προτείνουν στους ασθενείς τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν όλες τις υπάρχουσες αξιόπιστες μελέτες σχετικά με τις εφαρμογές για την υγεία και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα με στόχο να καταγράψουν πόσες εξ αυτών είχαν διαπιστώσει αποδεδειγμένα οφέλη. Στο πλαίσιο της συστηματικής αυτής ανασκόπησης, μόνο 22 εφαρμογές είχαν υψηλά στάνταρ για να εξεταστούν πιο αναλυτικά από τους ερευνητές.

«Ωστόσο, η συνολική απόδειξη της αποτελεσματικότητας ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας, γεγονός που παρεμποδίζει την συνταγογραφική δυνατότητα αυτών των εφαρμογών», ανέφεραν οι επιστήμονες όταν η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature».

«Οι συστάσεις μας για τη βελτίωση της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων και τη μείωση των πιθανών βλαβών σε αυτό τον εκκολαπτόμενο τομέα περιλαμβάνουν την ενθάρρυνση των δοκιμών αποτελεσματικότητας των εφαρμογών πριν από την κυκλοφορία τους στο κοινό και το σχεδιασμό λιγότερο μεροληπτικών δοκιμών» τόνισαν.

Μόνο μια εφαρμογή, που ονομάζεται Get Happy, βρέθηκε να λειτουργεί.

Η εφαρμογή κοστίζει $ 59,99 και ισχυρίζεται ότι βελτιώνει την ευτυχία και την ευημερία, κάνοντας τους χρήστες να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα μάθησης γνωστικής συμπεριφοράς έξι μαθημάτων.

Ενώ, παρατηρήθηκε ότι οι συμμετέχοντες σε μια μελέτη που αφορούσε την εφαρμογή Promillekoll, η οποία σχεδιάστηκε για να περιορίσει την κατανάλωση ποτού στους νέους, αύξησαν τη συχνότητα κατανάλωσης του ποτού όταν χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης και της διατροφής, MyFitnessPal, δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση της απώλειας βάρους ή των συμπεριφορών γύρω από τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν την εφαρμογή.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Oyuka Byambasuren, δήλωσε ότι πιστεύει ότι κάθε εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων θα πρέπει να έχει αποδείξεις για να την υποστηρίξει. Ενώ το «Australian Digital Health Agency» εκδίδει Κατευθυντήριες Οδηγίες για τους προγραμματιστές εφαρμογών ευεξίας, οι οποίες όμως είναι  προαιρετικές αν θέλουν να τις ακολουθήσουν.

Στις ΗΠΑ, ωστόσο, στους προγραμματιστές εφαρμογών έχουν επιβληθεί πρόστιμα για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα οφέλη των εφαρμογών στην υγεία.

«Τα στοιχεία για πολλές εφαρμογές δεν είναι επαρκή, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν συμπεριφορές σχετιζόμενες με την υγεία και να βοηθήσουν τους ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις», δήλωσε η Δρ. Byambasuren. «Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν στοιχεία γι αυτό. Και η αλήθεια είναι, ότι είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να αλλάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά και ειδικά τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία. Ανεξάρτητα από το πόσες εφαρμογές κατεβάζει κανείς αυτές λειτουργούν μόνο αν αλλάξει και τη συμπεριφορά του» τόνισε.

Η Δρ. Byambasuren είπε ότι η έρευνά της εστίασε σε εφαρμογές για τις οποίες υπήρχαν αρκετά στοιχεία, δεν απέκλεισε όμως το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν χρήσιμες εφαρμογές για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία.

«Για παράδειγμα, οι εφαρμογές διακοπής του καπνίσματος δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη μας, καθώς δεν υπάρχουν συστηματικές ανασκοπήσεις σχετικά με αυτές, αλλά μικρότερες μεμονωμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι εφαρμογές μπορεί να έχουν πολλά υποσχόμενα οφέλη», ανέφερε.

Ο προγραμματιστής της εφαρμογής MyFitnessPal, δήλωσε ότι η αυτή η εφαρμογή προορίζεται ως εργαλείο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταγράψουν την πρόοδό τους, ενώ ένας εκπρόσωπος της Armor δήλωσε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ενθαρρύνει τους υγιείς στόχους όπως είναι η γυμναστική, οι καλές διατροφικές συνήθειες, η διαχείριση του βάρους και η ευεξία των χρηστών του MyFitnessPal.