Skip to main content

Β. Κοντοζαμάνης: Επαναλειτουργούν από Δευτέρα τακτικά χειρουργεία-απογευματινά ιατρεία

Την τήρηση των κανόνων υγιεινής που θα βοηθήσουν να πετύχουμε και τους στόχους μας απο δω και πέρα ζήτησε από τους πολίτες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως τόνισε, πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής, προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί, η υγιεινή των χεριών (τακτικό πλύσιμο και χρήση αντισηπτικού), η αναπνευστική υγιεινή (χρήση καλύμματος ή μάσκας όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο και υπάρχει συγχρωτισμός) και η τήρηση της ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ δύο ατόμων. 

Ο ίδιος εξήγησε πως δύο είναι πλέον οι στόχοι: η ετοιμότητα του συστήματος υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιστροφή του συστήματος σε κανονικούς ρυθμούς.

Ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό, συνεχίζεται η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, παραμένουν σε ετοιμότητα οι ΜΕΘ Covid-19, ενώ τα Νοσοκομεία «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΙΤΣ» παραμένουν σε λειτουργία αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

Παράλληλα, τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά, από την ερχόμενη Δευτέρα, στην κανονική λειτουργία τους, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. 

Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας, ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για Covid. 

«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο. Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών, που έχουν πλησιάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ.  Ήδη 3.748 άτομα υπηρετούν στο ΕΣΥ, πολύ περισσότερα από τις 2.000 προσλήψεις που αρχικά είχαν προβλεφθεί. 

Αυξήσαμε κατά 145 εκατ. ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Υγείας. 

Όπως συμπλήρωσε, οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας συνεχίζουν να παρέχονται (π.χ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης). Επίσης, ενθαρρυντική χαρακτήρισε τη μαζική συμμετοχή πολιτών, άνω των 10.000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία, πλατφόρμα που παραμένει ενεργή. 

«Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορωνοϊού. Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτόν τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, όπως για παράδειγμα, τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση. 

Η επιτροπή ειδικών, η ειδική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, θα συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις της. Η επιδημιολογική επιτήρηση του νέου κορονοϊού παραμένει αναγκαία. Και συνεχίζεται. Τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν το γνώμονα στη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων» ανέφερε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.  

Ο υφυπουργός επισήμανε πως Έλληνες ερευνητές και ελληνικά ερευνητικά κέντρα συνεχίζουν να συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και έρευνες για τη θεραπεία της νόσου, ενώ τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, την ώρα που τα ταχεία τεστ (rapid tests) ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

«Διανύσαμε τεράστια απόσταση, όλοι μαζί, σε μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζει η πατρίδα μας. Το σύστημα υγείας έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει.  Όσα μέχρι σήμερα χτίσαμε, όσα μέχρι σήμερα κερδίσαμε, δεν πρέπει να τα χάσουμε» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.