Skip to main content

Η μη λήψη πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Νέα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της κατανάλωσης πρωινού καθημερινά. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology  η παράλειψη του πρωινού συνδέεται σε σημαντικό ποσοστό με τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνικό Σύστημα Έρευνας και  Εξέτασης της Υγείας και της  Διατροφής από το 1988 έως το 1994 με μέση παρακολούθηση 18 ετών, οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από 6.550 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 75 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν “Πόσο συχνά τρώτε πρωινό;” και πιθανές απαντήσεις ήταν, “κάθε μέρα”, “μερικές μέρες”, “σπάνια” και “ποτέ”. Μεταξύ των συμμετεχόντων, το 5,1% δεν έφαγε ποτέ το πρωινό, το 10,9% σπάνια έτρωγε το πρωινό, το 25% έτρωγε πρωινό μερικές μέρες και το 59% έτρωσε πρωινό κάθε μέρα

Οι συμμετέχοντες που δεν κατανάλωναν πρωινό είχαν 87% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν καθημερινά πρωινό. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού συνδέεται με αλλαγές στην όρεξη και μειωμένο κορεσμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και επιβλαβείς μεταβολές στα επίπεδα των λιπιδίων.

Ενώ διαπίστωσαν επίσης, ότι αποτελούσε δείκτη συμπεριφοράς για τις ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής.

Πηγές:

https://www.acc.org/
https://www.news-medical.net/news/20190422/Skipping-breakfast-linked-with-increased-risk-of-death-from-heart-disease.aspx