Skip to main content

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο ΕΜΑ για τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μεγάλες κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δημιουργία αξιόπιστων δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη διαπίστωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνη στην αντιμετώπιση του COVID-19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικροτεί τις δοκιμές αυτές, οι οποίες θα επιτρέψουν στις αρχές να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές βασισμένες σε σταθερές αποδείξεις για τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την έκτακτη ανάγκη, καθώς και την πίεση που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας ώστε να σωθούν ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, έχουν θέσει αυστηρά πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την πειραματική χρήση αυτών των δύο φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρές μορφές του COVID-19.

Η χλωροκίνη και η δροξυχλωροκίνη, είναι δύο φάρμακα που, επί του παρόντος, είναι εγκεκριμένα για ελονοσία και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, διερευνώνται σε όλο τον κόσμο για τη δυνατότητα αντιμετώπισης της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19). Η αποτελεσματικότητα στη θεραπεία του COVID-19  ΔΕΝ ΕΧΕΙ αποδειχθεί ακόμα σε μελέτες.

Προσοχή λοιπόν!

Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη είναι ζωτικής σημασίας φάρμακα για ασθενείς με αυτοάνοσες καταστάσεις όπως ο λύκος. Και τα δύο μπορούν να έχουν σοβαρές παρενέργειες, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς επίβλεψη από ιατρό. Οι συνταγές δεν πρέπει να χορηγούνται εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων με εξαίρεση τη χρήση σε κλινική δοκιμή ή σε πρωτόκολλα που έχουν καθοριστεί σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης, είναι σημαντικό να σεβόμαστε αυτούς τους ασθενείς που πρέπει να εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα τους και να μην υπάρξουν ελλείψεις που να οφείλονται σε υπέρμετρη αποθήκευση ή χρήση εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων. Αυτός είναι και ο λόγος που σε ορισμένες χώρες, η συνταγογράφηση των φαρμάκων περιορίστηκε ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έλλειψης.