Η ένταξη των βιοδεικτών στην αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης είναι μερικά από τα θέματα που επιλύει το ερανιστικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει επείγοντα ζητήματα για τη λειτουργία ενός πιο αξιόπιστου και αποδοτικού συστήματος Υγείας.
Περιλαμβάνει πρωτίστως την ορθότερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ για τα ηλεκτρονικά ραντεβού με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας, τόσο των αυτοτελών, όσο και των εντός νοσοκομείων Μονάδων Ημερήσιας Λειτουργίας (ΜΗΝ) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και τη σωστή αξιοποίηση του προσωπικού.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα στους επικουρικούς ιατρούς να ασκούν ιδιωτικό έργο, αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους ενώ θεσπίζονται όροι και προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Επιπροσθέτως, οι βιοδείκτες εντάσσονται στη διαδικασία αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, ενώ υιοθετούνται σειρά μέτρων για τον εξορθολογισμό και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει «ξεφύγει» τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι φαρμακευτικές να πληρώνουν διογκωμένα clawback.
Προβλέπεται επίσης η ένταξη στον Λογαριασμό Υγείας Μελών Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για τα μέτρα οικονομικού χαρακτήρα συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ για λόγους ίσης μεταχείρισης, καθώς και η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τον Λογαριασμό Υγείας Μελών Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, σε συνέχεια της υφιστάμενης πρόβλεψης για τη συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με τον ΕΔΟΕΑΠ και το ΤΥΠΕΤ αντίστοιχα.
Τέλος, στο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις για την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Ε.Α.Φ.Α.Χ.), με στόχο τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαδικασία, ενώ θεσμοθετείται η αξιολόγηση των διοικητών σε νοσοκομεία και Υγειονομικές Περιφέρειες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών του ΕΣΥ με έμπειρα στελέχη.