Αναθεώρηση της λίστας των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), κατ’ οίκον διανομή σε όσους ασθενείς το επιθυμούν αλλά και διάθεση ορισμένων κωδικών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.
Όλα ξεκίνησαν μετά τη σκληρή αντιπαράθεση φαρμακέμπορων και φαρμακοποιών εναντίων του υπουργείου Υγείας όταν ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία Unilog για να στέλνει τα φάρμακα αυτά κατ’ οίκον.
Τόσο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Θεόδωρος Σκυλακάκης όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς αλλά και οι Συνεταιριστικές Φαρμακαποθήκες ζητούν τα φάρμακα αυτά να μπουν στο κανάλι διανομής των υπολοίπων φαρμάκων, τουλάχιστον αυτά που αφορούν περιπατητικούς ασθενείς καθώς και να ελεγχθεί η λίστα διότι σε αυτήν περιλαμβάνονται και σκευάσματα που δεν είναι υψηλού κόστους.
Ο υπουργός Υγείας δηλώνει σύμφωνος στην αναθεώρηση της λίστας. Ήδη στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Άρης Αγγελής με μια ομάδα ειδικών που απαρτίζεται από 5 φαρμακοποιούς και 3 γιατρούς αξιολογούν τη λίστα των ΦΥΚ με σοβαρά επιστημονικά κριτήρια αλλά και κριτήρια κόστους, συμμετοχής των ασθενών, πληθυσμιακά (επιπολασμός) καθώς και φαρμακοτεχνικής μορφής των σκευασμάτων.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε στο συνέδριο του ΠΣΦ, ότι δεν μπορούν να μπουν τα ΦΥΚ στο κανάλι διανομής των υπολοίπων διότι ο ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτει 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος αυτών για να τα διαθέσει μέσω αυτού του καναλιού. Επιπλέον εξήγησε ότι αν τα φάρμακα αυτά μπουν στο κανονικό κανάλι διανομής οι ασθενείς θα έχουν 25% συμμετοχή κάτι που δεν είναι αποδεκτό από το υπουργείο.
Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς επιμένουν ότι θα μπορούσαν να μπουν ως φάρμακα χρεωμένα στον ΕΟΠΥΥ και να μην υπάρχει συμμετοχή.
Οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει 20 ευρώ + ΦΠΑ ανά συνταγή να πληρώνονται γι’ αυτά ενώ η πρόταση που είχε γίνει στις φαρμακαποθήκες να πληρώνονται κατ’ αποκοπή δεν έγινε δεκτή. Οι ίδιοι επιμένουν ότι το πρόβλημα το δημιουργούν οι εταιρείες που φοβούνται ότι μπορεί να «φύγουν» σκευάσματα από αυτά σε παράλληλες εξαγωγές όταν μάλιστα το clawback που πληρώνουν για τα ΦΥΚ αγγίζει το 72%.
Διάθεση των ΦΥΚ και από ιδιωτικά φαρμακεία
Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση του υπουργείου με τη Unilog του κ. Λιναρδάκη είναι στην τελική ευθεία με τον υπουργό να ανακοινώνει σήμερα ότι μόλις η συμφωνία περάσει από το ελεγκτικό συμβούλιο θα ξεκινήσει η διανομή κατ’ οίκον με εταιρεία πιστοποιημένη για όσους ασθενείς μπουν στην ειδική πλατφόρμα και το ζητήσουν. Ενώ, μέσα στο Ιούνιο η διανομή κάποιων φαρμάκων ΦΥΚ θα ξεκινήσει και στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Λύση εκκαθάριση των ΑΜΚΑ
Λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει μπορεί να δώσει σε μεγάλο βαθμό και η εκκαθάριση των ενεργών και μη ενεργών ΑΜΚΑ όπως πρότεινε στο συνέδριο ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κυριάκος Μπερμπεριάν. Όπως είπε, μπορεί αυτό να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας ωστόσο, η σχετική εξαγγελία εκκρεμεί εδώ και 14 μήνες.
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε και τις «ρεμούλες» που έγιναν πρόσφατα με τις παράνομες συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ, όπου γράφανε φάρμακα ακόμα και σε πεθαμένους.
Πρόστιμα σε όσους δεν δίνουν στοιχεία
Τέλος, αναφορικά με το ΗΣΠΑΔΙΦ, ο γενικός γραμματέας κ. Αγγελής επεσήμανε με αφορμή το συνέδριο του ΠΣΦ ότι θα επιβληθούν διοικητικά πρόστιμα σε όσους δεν ενημερώνουν με δεδομένα το ηλεκτρονικό σύστημα προκειμένου να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση των φαρμάκων σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συνέδριο έπεσε στο «τραπέζι» η πρόταση να ενταχθούν και τα ΦΥΚ στο ΗΣΠΑΔΙΦ προκειμένου να υπάρχει αυστηρός έλεγχος. Ο υπουργός μάλιστα ανακοίνωσε ότι το ΗΣΠΑΔΙΦ θα εξελιχθεί περεταίρω και σε λίγο καιρό θα γινεί μία πλατφόρμα στο κινητό όπου ο ασθενής θα έχει πρόσβαση και θα μπορεί να δει σε ποιο φαρμακείο υπάρχει σε στοκ το φάρμακό του.