Skip to main content

Ο δεκάλογος των παρεμβάσεων στο ΕΣΥ και οι σκέψεις για σύστημα bonus στους γιατρούς

Ξεκινά αύριο, στο τμήμα επειγόντων του «Ευαγγελισμού» η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή - Από τον Ιούνιο η αξιολόγηση υπηρεσιών νοσοκομείων

Σε τροχιά μεταρρύθμισης βρίσκεται το ΕΣΥ, με το υπουργείο Υγείας να δρομολογεί παρεμβάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ενίσχυση του προσωπικού. Αύριο μάλιστα τίθεται σε εφαρμογή στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος για την παρακολούθηση των ασθενών.

«Η δραστική αναμόρφωση του ΕΣΥ ήταν μία από τις τρεις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να δρομολογήσουμε παρεμβάσεις που όταν ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν την εικόνα του ΕΣΥ» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας», στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνουν το ygeiamou.gr και το «Πρώτο Θέμα».

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου, τα 10 μέτρα που έρχονται για τη βελτίωση του ΕΣΥ είναι:

1. Ξεκινάει αύριο, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού», η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.

Αξιολόγηση υπηρεσιών από τον Ιούνιο

2. Τον Ιούνιο αρχίζει η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων. Θα μπορεί να λάβει μέρος κάθε ασθενής που λαμβάνει εξιτήριο. Η αξιολόγηση θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένου ψηφιακού ερωτηματολογίου.

3. Εντός του Ιουνίου αρχίζει και η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε χιλιάδες δικαιούχους, με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Τις αποστολές θα χειρίζεται εξειδικευμένη εταιρεία τηλεμεταφορών.

4. Τον ίδιο μήνα θα έχουμε καθολική έναρξη, σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα, των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ), για την τακτική παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.

5. Επιταχύνεται η πρόσληψη 430 υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ στην Αττική, εντός του 2025. Πρόκειται για 58 γιατρούς, 121 νοσηλευτές, 165 τραυματιοφορείς και 86 λοιπό προσωπικό.

Ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών

6. Φέτος θα παραδοθούν 11 υπερσύγχρονα ΤΕΠ σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Ακόμα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2026. Αύριο παραδίδεται το ΤΕΠ στο ΚΑΤ.

7. Επτά χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι πρώτοι δικαιούχοι έχουν ήδη λάβει SMS στα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επεμβάσεις. Στόχος, στο τέλος του προγράμματος, είναι να μην υπάρχει αναμονή ακόμη και για περιστατικά άνω των τεσσάρων μηνών, που είναι αντίστοιχο των καλών πρακτικών σε χώρες της ΕΕ.

8. Δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα, εντός δομών του ΕΣΥ.

Προγράμματα πρόληψης

9. Πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Εξ αυτών, 363.500 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις χάρη στις δράσεις αυτές και περισσότεροι από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησής τους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι η πρόληψη σώζει ζωές.

10. Το πλέγμα προγραμμάτων πρόσληψης εμπλουτίζεται με την έναρξη, ως τα τέλη Ιουλίου, της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Περιλαμβάνει δωρεάν ιατρική αξιολόγηση και παρακολούθηση, όπως και συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παχυσαρκία σε άτομα με πολύ σοβαρή νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ άνω του 40) και συννοσηρότητες. Στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, θα παρέχεται παράλληλα υποστήριξη από ειδικούς διατροφολόγους, που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί η φαρμακευτική θεραπεία.

Κ. Μητσοτάκης: Επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή σε ένα σύστημα bonuς για τους γιατρούς

Εστιάζοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι επιβεβλημένο κάποια στιγμή να υπάρξει ένα σύστημα bonuς για τους γιατρούς που θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στην απόδοσή τους. «Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε, αλλά και άλλες παρεμβάσεις, όπως η αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών είναι σίγουρο ότι βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε. Από τη στιγμή όμως που τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε καλύτερη κατάσταση, μπορούμε τα χρήματα που περισσεύουν να τα κάνουμε επενδύσεις, όχι μόνο σε υποδομές, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό. Σταδιακά κάνουμε εκείνες τις κινήσεις, που πρέπει, χωρίς βεβαίως να ξεφεύγουμε από το δημοσιονομικό κανόνα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να φθάσουμε και στο σημείο να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους γιατρούς με ένα διαφανές σύστημα που θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στην απόδοση. Θέλω και είναι επιβεβλημένο να πάμε κάποια στιγμή σε ένα σύστημα bonuς για τους γιατρούς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αποσυμφόρηση του ΕΣΥ

Σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε πως «το θέμα των επειγόντων είναι και αυτό θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πρέπει να δουλέψουμε στο να μειώσουμε τη ζήτηση, ήτοι να μην πηγαίνει κάποιος τόσο εύκολα στο νοσοκομείο, αλλά και να αυξήσουμε την προσφορά, έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα πολλά Κέντρα Υγείας. Επίσης υπάρχουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κάνουμε συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας να μπορούμε να κατευθύνουμε κάποια περιστατικά από το ΕΚΑΒ σε αυτά τα νοσοκομεία, με μία συμφωνία που θα δουλεύει και για τις δύο πλευρές. Είναι κάτι, που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο ΕΣΥ. Το κρίσιμο είναι να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα» εξήγησε.