Της Ανθής Αγγελοπούλου
Χάπια ή φάρμακα που περιέχουν ανενεργά συστατικά, όπως η γλουτένη, μπορεί να είναι υπεύθυνα για επικίνδυνες παρενέργειες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στα χάπια μπορεί να οφείλονται σε αδρανή συστατικά που αποτελούν το χάπι, συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης, της γλουτένης, των χρωστικών τροφίμων κ.λπ. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε αυτά τα συστατικά μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τους ή αλλεργικές αντιδράσεις.
Ο Δρ. Giovanni Traverso, από το τμήμα γαστρεντερολογίας στο νοσοκομείο Brigham και το Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εξήγησε ότι η ιδέα αυτής της μελέτης ήρθε μετά την εμφάνιση ασθενών με κοιλιοκάκη με επιδείνωση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι το φάρμακο περιείχε γλουτένη και κανένας από τους γιατρούς επίσης, επισημαίνει ο Δρ. Traverso.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε άλλους ασθενείς που εμφάνισαν παρόμοιες παρενέργειες μετά τη λήψη του φαρμάκου και διαπίστωσαν ότι διάφορα παρασκευάσματα φαρμάκων θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή λόγω αυτών των φαινομενικά αβλαβών συστατικών.
Το 2017, ο FDA είχε ετοιμάσει ένα σχέδιο συστάσεων για την επισήμανση των φαρμακοτεχνικών μορφών που περιείχαν προϊόντα από σιτάρι καθώς και μια βάση δεδομένων με τον κατάλογο όλων των αδρανών συστατικών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Για τους περισσότερους ασθενείς, δεν έχει σημασία αν υπάρχει λίγη λακτόζη, λίγο φρουκτόζη ή κάποιο άμυλο εξηγεί ο Daniel Reker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, υπάρχει ένας υποπληθυσμός ασθενών, επί του παρόντος άγνωστου μεγέθους, ο οποίος θα είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτά και θα αναπτύξει συμπτώματα που προκαλούνται από τα αδρανή συστατικά. “
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 44,82% των χαπιών περιέχει λακτόζη η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ομοίως, το 33% των παρασκευασμάτων περιέχει χρωστικές ύλες τροφίμων. Περίπου 3,8% του πληθυσμού της μελέτης βρέθηκε να είναι αλλεργικός σε μια χρωστική τροφίμων που ονομάζεται ταρτραζίνη.
Συμπυκνωμένα σάκχαρα ή FODMAPS (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), στα χάπια βρίσκονται σε ποσοστό 55%. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Αυτά τα σάκχαρα στα χάπια μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Άλλα συστατικά που συμπεριλαμβάνονται στα χάπια είναι το άμυλο καλαμποκιού σε ποσοστό 36,54%, το πολυαιθυλενο γλυκόλη σε ποσοστό 35,8%, η ποβιδόνη σε ποσοστό 35,8% και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη σε ποσοστό 21,38%.
Κάποια χάπια περιέχουν επίσης άμυλο σίτου, τεχνητά γλυκαντικά, αραχιδέλαιο κ.λπ.
Σύμφωνα με το Δρ. Traverso πολλά χάπια πιθανότατα έχουν ποσότητες που είναι αρκετά χαμηλές ώστε να μην προκαλέσουν αντίδραση, αλλά σε ασθενείς που λαμβάνουν περισσότερα από ένα φάρμακα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, η λακτόζη είναι σε σημαντικό ποσοστό φαρμάκων.
Ο Sravan Kumar Patel, Χημικός και εκπαιδευτής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, εξήγησε ότι η ποσότητα αυτών των αδρανών συστατικών είναι πολύ μικρή. Όπως είπε αν η απαιτούμενη δόση είναι 5 mg, αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσό και δεν μπορεί να γίνει ένα δισκίο από αυτό. Έτσι, το ανακατεύουν με ένα ανενεργό συστατικό όπως η λακτόζη ή η δεξτρόζη και φτιάνουν το δισκίο.
Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι αναγνωρίζοντας ότι το ανενεργό τμήμα ενός φαρμάκου, το οποίο αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στα 2/3 του χορηγούμενου υλικού, μπορεί να είναι πιο «ενεργό» από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, αναμένεται να υπάρξουν πιθανές αλλαγές από τις ρυθμιστικές αρχές στα ιατρικά πρωτόκολλα και στην ανάπτυξη φαρμάκων από το στόμα.
Πηγή: https://www.news-medical.net/news/20190320/Most-pills-contain-common-allergens-warn-experts.aspx