Skip to main content

Εκτός σύμβασης ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι υγείας, αν αρνηθούν να εκτελέσουν παραπεμπτικά

(EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Λύση των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ των παρόχων υπηρεσιών υγείας, σε περίπτωση άρνησης τους να εκτελέσουν παραπεμπτικά ασφαλισμένων, προβλέπει νέα διάταξη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι θα αποκλείονται από τη δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης για 18 μήνες από την ημερομηνία καταγραφής της παράβασης. Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε διαγνωστικά και μικροβιολογικά εργαστήρια που αποφάσισαν να κατέβουν σε κινητοποιήσεις, αρνούμενοι να εκτελέσουν παραπεμπτικά ΕΟΠΥΥ, την εβδομάδα 22-26 Απριλίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση χθες Πέμπτη 11 Απριλίου, όπως αναφέρει το υπουργείο, προσαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία στις καλές πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών μέσω του ανοίγματος της πρόσβασης των ιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα την προσέλκυση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ.

Επίσης, θέτει σε πλήρη εφαρμογή το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ προβλέπει την πρόσβαση των γυναικών άνω των 45 ετών σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη δυνατότητα διενέργειας εμβολιασμών κατά της COVID 19 στα φαρμακεία (με κόστος 5 ευρώ) και διενέργειας εμβολιασμών κατ’ οίκον από τον ΕΟΔΥ. Τέλος, συμπεριλαμβάνει τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ρυθμίσεις για το clawback.