Skip to main content

Διευρύνεται η πρόσβαση ασθενών με επιληψία στη θεραπεία με cenobamate

Η επιληψία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές παθήσεις στον κόσμο και επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών

Με αφορμή τη διεύρυνση της πρόσβασης στη θεραπεία με cenobamate σε περισσότερες από 100 αγορές παγκοσμίως η Angelini Pharma, μέρος της ιδιόκτητης Angelini Industries, και η SK Biopharmaceuticals Co., Ltd ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 100.000 ασθενείς παγκοσμίως έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με την καινοτόμο αυτή αντιεπιληπτική φαρμακευτική ουσία.

Συγκεκριμένα, το cenobamate είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο (ASM) που έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη ως συμπληρωματική θεραπεία για επιληπτικές κρίσεις εστιακής έναρξης με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση σε ενήλικες ασθενείς που ζουν με μη επαρκώς ελεγχόμενη επιληψία, παρά το ιστορικό θεραπείας με τουλάχιστον δύο αντιεπιληπτικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Το προϊόν είναι ένα νέο μικρομόριο που παρέχει έναν μοναδικό, διπλό συμπληρωματικό μηχανισμό δράσης ο οποίος στοχεύει στη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων. Ο μοναδικός διπλός μηχανισμός δράσης υποδηλώνει ότι η φαρμακευτική ουσία έχει τη δυνατότητα να αποτρέπει την έναρξη των κρίσεων και ταυτόχρονα να περιορίζει τη διάδοσή τους.

Άδεια κυκλοφορίας

Η Angelini Pharma έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για την cenobamate στην Ευρώπη, όπου η φαρμακευτική ουσία έχει εγκριθεί για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων εστιακής έναρξης με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση σε ενήλικες ασθενείς με μη επαρκώς ελεγχόμενη επιληψία, παρά το ιστορικό θεραπείας με τουλάχιστον δύο αντιεπιληπτικά φαρμακευτικά προϊόντα.

Από το 2021, έπειτα από τη λήψη έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και στη συνέχεια από τη Swissmedic και τη βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), η cenobamate κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, την Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Angelini Pharma έχει πλέον καταστήσει διαθέσιμη τη συγκεκριμένη θεραπεία στην Ελβετία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την αγορά της Μπενελούξ, την Πολωνία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, καθώς επίσης στην Ισλανδία και στο Λιχτενστάιν.

Έξι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με επιληψία

Η επιληψία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές παθήσεις στον κόσμο και επηρεάζει περίπου 50 εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών.

Υπολογίζεται ότι περίπου έξι εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ζουν με τη συγκεκριμένη πάθηση. Η επιληψία μπορεί να έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών και άλλων παραγόντων, αν και περίπου τα μισά περιστατικά παγκοσμίως δεν σχετίζονται με κάποια γνωστή αιτία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την επιληψία είναι σοβαρές, και ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας είναι έως και δύο φορές υψηλότερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού. Ενώ, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις που σχετίζονται με την πάθηση έχουν επίσης ποικίλες επιπτώσεις στην ευρύτερη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, στις ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, ενώ επηρεάζουν και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής, όπως οι κοινωνικές σχέσεις.

Διαθέσιμες θεραπείες που συμβάλλουν στη μείωση των κρίσεων και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής υπάρχουν και περίπου το 70% των ατόμων που ζουν με επιληψία θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες θεραπείες.