Skip to main content

Απογευματινά χειρουργεία: Αρχίζουν σήμερα σε 2 νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης – Το κόστος

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρεμιέρα για τον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων

Από τη Θεσσαλονίκη αρχίζουν σήμερα, Τρίτη 12 Μαρτίου, τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, σε συνέχεια της σχετικής ρύθμισης που τέθηκε σε ισχύ από το υπουργείο Υγείας.

Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, -ο οποίος θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα- πρόκειται για το νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη αναμονή σε τακτικά χειρουργεία.

Εντός της ημέρας, θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες, βάσει του προγραμματισμού, θα ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και σε Ευαγγελισμό, Γενικό Κρατικό Αθηνών (Γ. Γεννηματάς), Σωτηρία, Άγιο Παύλο (Θεσσαλονίκη) και Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία» ανέφερε σε δηλώσεις του, χθες Δευτέρα, ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το Ιπποκράτειο, το Αττικό, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας».

Μ. Παγώνη: Χρειάζεται πολύ προσωπικό

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε πάντως αντιρρήσεις για τα απογευματινά χειρουργεία, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού, με ομάδα αναισθησιολόγου, νοσηλευτών και άλλες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι και παθολόγοι για ενδεχόμενη επιπλοκή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, στάθηκε στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Οι κατηγορίες και το κόστος

Το κόστος των απογευματινών χειρουργείων κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει η επέμβαση.

Ο ασθενής θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα ποσά που αφορούν στις αμοιβές του προσωπικού και στα έξοδα του Νοσοκομείου για τη λειτουργία του, πέραν του τακτικού ωραρίου. Τα ποσά αποτελούν έσοδα του νοσοκομείου και εγγράφονται σε μοναδιαίο λογαριασμό.

Οι κατηγορίες που καθορίζουν το κόστος