Skip to main content

Στα φαρμακεία τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης

Φωτογραφία αρχείου.

Δύο εταιρείες έχουν αναλάβει τη διανομή και εμπορία των 12 κωδικών στην Ελλάδα

Ξεκίνησε η τροφοδοσία της αγοράς με τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης και από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στους ασθενείς.

Οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διανομή και εμπορία των 12 κωδικών στην Ελλάδα είναι οι φαρμακευτικές ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ και LAVIPHARM.

Το πρώτο είναι ένα εισπνεόμενο σκεύασμα για ενήλικες οι οποίοι υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς λόγω χημειοθεραπείας, από ογκολογικό πόνο, από σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση, από νευροπαθητικό πόνο που δημιουργούν παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος κ.α.

Τα σκευάσματα αυτά δεν αποζημιώνονται και συνοδεύονται από μια συσκευή medical device, εγκεκριμένη από τη Ε.Ε., για τη χρήση του φαρμάκου.

Και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει να τροφοδοτούν την αγορά με το φάρμακο, το οποίο για εμπορικούς λόγους έχει διαφορετική ονομασία στην κάθε εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος από την παραγωγή μέχρι 1,2 δισ. ευρώ 12 χρόνια μετά.