Skip to main content

Υπό διάλυση το ΙΦΕΤ;

Απευθείας αναθέσεις εργασιών και προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ καταγγέλλει η αγορά

Φουντώνουν οι φήμες και τα σενάρια αναφορικά με τη διοίκηση και λειτουργία στο ΙΦΕΤ το τελευταίο διάστημα με την αγορά να διερωτάται τι ακριβώς συμβαίνει.

Σε «πηγαδάκι» εν μέσω συνεδρίου προ ημερών, άνθρωποι της αγοράς συζητούσαν ένα συμβάν που όπως λέγεται έλαβε χώρο στο ΙΦΕΤ όταν ο αδελφός ασθενούς επισκέφθηκε το ίδρυμα μαινόμενος και επιτέθηκε σε νεόφερτο φαρμακοποιό γιατί δεν είχε λάβει το φάρμακό του ο αδελφός του. Στο μεταξύ, τα ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με τις κινήσεις της νέας διοίκησης ήταν πολλά.

Για παράδειγμα ακούστηκε ότι έγινε απευθείας ανάθεση σε 9 εταιρείες όπως για την αξιολόγηση φαρμάκων, για έρευνα αγοράς, για πλατφόρμες που θα αξιολογούν τις εντολές ΕΟΦ, για νομική υποστήριξη κ.λπ.

Εταιρεία Συμβούλων στην περιοχή του Περιστερίου έχει προταθεί να αναλάβει σε απευθείας ανάθεση με 5μηνη σύμβαση και 30.000 ευρώ μισθό την έρευνα αγοράς για τα φάρμακα. Ενώ, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο τη σύμβαση για τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών…

Επιπλέον, η νέα διοίκηση θέλει να αντικαταστήσει λέει το νομικό σύμβουλο χωρίς να περάσει από ΑΣΕΠ, όπως επιβάλλει ο νόμος, με φιλικό της πρόσωπο καθηγητή νομικών από τη Νομική Θράκης για σύμβουλο εσωτερικών ελέγχων. Οι πληροφορίες λένε ότι ο εσωτερικός ελεγκτής πιέστηκε τόσο πολύ που απείλησε με προσφυγή στον εισαγγελέα.

Ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να μαζέψει πολλά στον κλάδο και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα όπως φαίνεται. Μην ξεχνάμε ότι οι νέες διοικήσεις σε οργανισμούς δεν αποτελούν επιλογές του και σίγουρα δεν ευθύνεται αυτός που τοποθετήθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις είναι προσωρινές του δίνουν το δικαίωμα αντικατάστασης με πλήρη τήρηση των κανόνων.