Skip to main content

Οι ελλείψεις φαρμάκων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

O γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία το 2024 αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Μιχάλης Χειμώνας, μιλώντας στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία το 2024 και συνεχίζεται διαχρονικά είναι το θέμα της υπο-χρηματοδότησης και αυτή, όπως τόνισε, προκύπτει από το 2012 και μετά όταν εφαρμόστηκαν τα μνημόνια. Όπως εξήγησε, τότε η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε και έκτοτε παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στα 2,8 δισ. ανά έτος.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως συμπλήρωσε, οι ανάγκες των ασθενών αυξάνονται. «Η αγορά τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει περίπου 5-7% στην Ελλάδα, που είναι πιο χαμηλά από τον ρυθμό της Ευρώπης, αλλά οι ανάγκες είναι παραπάνω. Οπότε η πολιτεία έχει επιλέξει να μην βάζει λεφτά στο φάρμακο ή τουλάχιστον να βάλει πολύ πιο λίγα από ό,τι χρειάζεται, με αποτέλεσμα η διαφορά να καλύπτεται σε ένα μεγάλο βαθμό μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών από τη φαρμακοβιομηχανία και ένα μικρότερο κομμάτι από τη συμμετοχή των ασθενών» σημείωσε ο κ. Χειμώνας.

Όσον αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων και στις ανατιμήσεις πολλών «φθηνών» μέχρι πρότινος σκευασμάτων, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα τα αποζημιούμενα φάρμακα, που γράφονται από τους γιατρούς, δεν αυξάνονται, στην Ελλάδα υπάρχει απαγόρευση αύξησης τιμών. Αυτά που αυξάνονται, είναι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που αγοράζει κάποιος από το φαρμακείο κατευθείαν από το ράφι».

Ελλείψεις φαρμάκων: «Σε καλύτερη θέση η Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη»

Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα «μεγάλο κεφάλαιο και έχει αρχίσει προ-Covid γιατί ήδη υπήρχαν ελλείψεις στην Ευρώπη, ειδικά σε φάρμακα που ήταν εκτός πατέντας και γενόσημα, εδώ στην Ελλάδα δεν είχαμε πρόβλημα γιατί είχαμε πολύ καλά ελληνικά εργοστάσια, περίπου 40 – 44 εργοστάσια που παράγουν γενόσημα φάρμακα. Με τα την κρίση του Covid και από το 2022 και μετά, αρχίζουν να παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σε ένα βαθμό η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί έχουμε μια πάρα πολύ δυνατή παραγωγική βάση με πολύ καλά εργοστάσια. Αλλά υπάρχουν ελλείψεις σε δραστικές ύλες και σε τελικά προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, γιατί υπάρχουν προβλήματα παραγωγής».

Όπως τόνισε, ένα πρόβλημα που υπάρχει και το ελέγχει ο ΕΟΦ είναι οι παράλληλες εξαγωγές και για αυτό 250 φάρμακα είχαν μπει σε απαγόρευση εξαγωγών. Σύμφωνα με τον κ. Χειμώνα, αυτή η λίστα μειώθηκε τον τελευταίο μήνα περίπου στα μισά και το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ ελέγχουν συνεχώς την αγορά, για να υπάρχουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Υπαρκτές ή όχι οι ελλείψεις φαρμάκων;

Τέλος, για το αποτύπωμα της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ, ο κ. Χειμώνας είπε ότι «είναι περίπου στο 3% του ΑΕΠ, γίνονται εξαγωγές γύρω στα 2,7 δισ., απασχολούμε 23.000 ανθρώπους έμμεσα ή άμεσα στη φαρμακοβιομηχανία με 45 εργοστάσια. Γίνονται σημαντικές επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μια ευκαιρία που έχουμε σαν χώρα είναι να προσελκύσουμε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, έχουμε πάρα πολύ καλούς γιατρούς, πολύ καλά νοσοκομεία όπου θα μπορούσαμε να φέρουμε χρήματα από την Ευρώπη – είναι περίπου 40 δισ. ευρώ οι κλινικές μελέτες που γίνονται στην Ευρώπη και εμείς προσελκύουμε μόνο 100 εκατομμύρια».