Skip to main content

Η «πρώτη» εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της πλατφόρμας Χ με τον Μάσκ να γράφει «Ο πρώτος άνθρωπος έλαβε εμφύτευμα από @Neuralink και αναρρώνει καλά»

Με συγκρατημένο ενδιαφέρον αλλά και αντιδράσεις υποδέχθηκε η κοινή γνώμη την ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου Έλον Μάσκ ότι έγινε από την εταιρεία Neuralink, η πρώτη επιτυχής εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο και το άτομο στο οποίο διοχετεύθηκε αναρρώνει καλά.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της πλατφόρμας Χ με τον Μάσκ να γράφει «Ο πρώτος άνθρωπος έλαβε εμφύτευμα από @Neuralink και αναρρώνει καλά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το μικροτσίπ με την ονομασία Telepathy (τηλεπάθεια) δίνει στο άτομο που το φέρει τη δυνατότητα να έχει τον έλεγχο του smartphone ή του υπολογιστή του μόνο με τη σκέψη. Για αρχή το μικροτσίπ θα μπορεί να εμφυτευθεί μόνο σε άτομα που δεν μπορούν να κινήσουν τα άκρα τους. Ο πρώτος άνθρωπος που επελέγη για την εμφύτευση, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι κάτω των 40 ετών και τετραπληγικός.

Πράσινο φως από τον FDA

Η εταιρεία Neuralink, στοχεύει στη δημιουργία διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI). Τον Μάιο του 2023 αφού πήρε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για την πρώτη κλινική δοκιμή μπήκε στην αναζήτηση τουλάχιστον 10 ατόμων που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη μελέτη, δηλαδή άτομα που έχουν τετραπληγία λόγω τραυματισμού του αυχενικού νωτιαίου μυελού ή αμυοτροφικής σκλήρυνσης (ALS), όμως δεν είχε γίνει γνωστό πόσους ασθενείς ενέκρινε το FDA. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο του BBC, η Neuralink έχει επικριθεί στο παρελθόν, ότι οι δοκιμές της τον Δεκέμβριο του 2022 οδήγησαν στον θάνατο περίπου 1.500 ζώων, συμπεριλαμβανομένων προβάτων, πιθήκων και χοίρων. Τον Ιούλιο του 2023, ο επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, που διερευνά για την καλή διαβίωση των ζώων, δήλωσε ότι δεν εντόπισε παραβιάσεις των κανόνων όμως μια ξεχωριστή έρευνα από την υπηρεσία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ελον Μασκ: Κάναμε πετυχημένη μεταμόσχευση ασύρματου εγκεφαλικού εμφυτεύματος σε ασθενή

Διαψεύδουν την πρωτιά οι επιστήμονες

Από το 2000 και μετά έχουν συντελεστεί συγκλονιστικές ερευνητικές ανακαλύψεις με τη βοήθεια των νεών τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως αναφέρει το BBC μεταξύ των εταιρειών που έχουν κάνει παρόμοιες προόδους στον τομέα είναι η École Polytechnique Fédérale στη Λωζάνη (EPFL), στην Ελβετία, η οποία επέτρεψε με επιτυχία σε έναν παράλυτο να περπατά απλώς σκεπτόμενος με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα τις σκέψεις και τα πόδια του. Λεπτομέρειες για την ανακάλυψη δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature τον Μάιο του 2023. Ενώ, η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα των ΗΠΑ, εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004. Επίσης, η Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει στο να βοηθήσει άτομα με παράλυση με ένα εμφύτευμα λεπτό σαν κομμάτι ταινίας που τοποθετείται στην επιφάνεια του εγκεφάλου μέσω μιας «κρανιακής μικροσχισμής».

Μεγάλες υποσχέσεις

Ο Έλον Μασκ άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το μέλλον αλλά και την όλη διαδικασία της επέμβασης, ωστόσο τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί μία μέρα να επιτρέψει στον άνθρωπο να βιώσει νέες πραγματικότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι άγνωστο αν το εμφύτευμα θα λειτουργήσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ο Μασκ υπόσχεται πολλά για τις ανακαλύψεις του αλλά δεν έχουν δουλέψει όλα μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα είχε αναφέρει ότι τα Tesla θα έχουν πλήρως αυτόνομη οδήγηση από το 2016 κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.

Δαμιανός Σακάς: Τι σημαίνει η διασύνδεση ηλεκτρονικών εμφυτευμάτων με τον ανθρώπινο εγκέφαλο