Skip to main content

Μείωση του clawback και επέκταση εμβολιασμών μέσω των φαρμακείων

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Μείωση του ύψους του clawback, διότι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα δημιουργεί προβλήματα στους επαγγελματίες Υγείας, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ επεσήμανε ότι η ελλείψεις αναισθησιολόγων σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Όσον αφορά το εμβόλιο κορωνοϊού είναι σε συζητήσεις για να επεκταθεί ο εμβολιασμός μέσω ιατρών και φαρμακοποιών.

Σε σημερινή του συνέντευξη στο Action 24, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι το clawback δεν είναι μνημονιακός νόμος αλλά νόμος της Ελληνικής Δημοκρατίας που ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο.

Όπως είπε, «το έχουν ψηφίσει πια πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλές μας αντέγραψαν ως προς το clawback. Όταν έφυγα εγώ από το υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2014, το clawback στα διαγνωστικά, στα μικροβιολογικά ήταν 7%. Το clawback σήμερα είναι 47%» είπε, συμπληρώνοντας ότι είναι προφανές ότι εκεί έχει γίνει κάποια μεγάλη ζημιά και ότι θα ασχοληθεί άμεσα με αυτό το θέμα, προκειμένου να μειωθεί το ύψος clawback.

Για το θέμα αυτό είχε συνάντηση την Παρασκευή, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τους κλινικοεργαστηριακούς και θα τη συνεχίσουν αυτή την εβδομάδα για να αναδιαμορφώσουν τον μηχανισμό αυτό σε μια πολύ πιο δίκαιη κατεύθυνση, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα, τόνισε ο υπουργός.

Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις αναισθησιολόγων

Για τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία ο υπουργός παραδέχθηκε ότι είναι τεράστιες και αυτό συμβαίνει όχι γιατί η κυβέρνηση δεν προκηρύσσει θέσεις προσλήψεων, αντίθετα προκηρύσσει ασταμάτητα θέσεις για ακτινολόγους, για ογκολόγους, για αναισθησιολόγους, για μικροβιολόγους και για νοσηλευτές. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες από αυτές τις προκηρύξεις μένουν άγονες, δηλαδή δεν πηγαίνουν οι γιατροί να καλύψουν αυτές τις προκηρύξεις. Όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία, πλην των πανεπιστημιακών.

«Τα χρήματα σήμερα στο δημόσιο νοσοκομείο έχουν αυξηθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν. Η κυβέρνηση έχει αυξήσει και το μισθό των γιατρών, έχει αυξήσει και τις εφημερίες, την αμοιβή των εφημεριών το μήνα συν 20% των γιατρών. Παραμένει, όμως, η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα πάρα πολύ μεγάλη στις ειδικότητες που λείπουν. Να φέρω ένα παράδειγμα. Η κύρια ειδικότητα που λείπει σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι των αναισθησιολόγων. Δεν φαντάζεστε πόσο έλλειμμα έχουμε. Ο αναισθησιολόγος είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη ειδικότητα. Αν δεν έχεις αναισθησιολόγο δεν γίνεται χειρουργείο» τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν αποφάσεις για το πώς μπορεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Εξήγησε ωστόσο, ότι η έλλειψη αναισθησιολόγων σύμφωνα με το πρόσφατο report του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι παγκόσμιο πρόβλημα στα νοσοκομεία. Στη δε Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υπολογίσει ότι σε επίπεδο Ευρώπης λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία 1 εκατομμύριο γιατροί.

«Δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι πιο σύνθετο. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας με τον υφυπουργό, τον κ. Θεμιστοκλέους και θα παρουσιάσουμε τα άμεσα σχέδια μας. Δεν θέλω να αργήσω καθόλου, δεν έχει χρόνο για χάσιμο το σύστημα, προκειμένου να επιταχύνουμε το θέμα της καλύψεως των κενών θέσεων και να κινητροδοτήσουμε περισσότερο τους γιατρούς μας» σημείωσε.

Εμβολιασμοί κατά της Covid-19 από γιατρούς και φαρμακοποιούς

Με αφορμή την έξαρση των λοιμώξεων και ειδικά του κορωνοϊού, ο υπουργός αναφέρθηκε στο επίμαχο ζήτημα του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19 μέσα στα φαρμακεία, λέγοντας ότι έκανε ήδη συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο με στόχο να ανοίξει περισσότερο το εύρος των εμβολιασμών και να γίνονται και από γιατρούς και από φαρμακοποιούς.

«Θέλω να εμπλέξω όλους τους λειτουργούντες την υγεία με το εμβόλιο του Covid. Έχει εκφραστεί από τους γιατρούς μία ανησυχία αν οι φαρμακοποιοί δύνανται να κάνουν αυτό το εμβόλιο κυρίως γιατί παρουσιάζει, σε σπάνιες, βέβαια περιπτώσεις κάποιες αλλεργίες. Όμως πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν το εμβόλιο στα φαρμακεία τους. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε και εμείς» σημείωσε ο υπουργός.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό γίνονται σε 657 Κέντρα στην Ελλάδα και υπολογίζεται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν φτάσει τις 300.000 οι εμβολιασμοί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, γεγονός που δεν ικανοποιεί τους ειδικούς, διότι είναι πολύ μικρό αυτό το νούμερο.

Τέλος τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους

Για τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας ένα των 60 ετών εν μέσω πανδημία και τα οποία με νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας καταργήθηκαν ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Ήταν πάρα πολύ σωστό όταν μπήκε η απόφαση του προστίμου και την είχα υποστηρίξει και εγώ πάρα πολύ. Γιατί ήταν σωστό; Τότε το πλαίσιο ήταν μία Ελλάδα σε καραντίνα, με τους ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους, με τις επιχειρήσεις να μη λειτουργούν και την ανάγκη να ανοίξει ξανά η ζωή μας και να σώσουμε χιλιάδες ζωές ανθρώπων. Άρα, τότε ο εθνικός στόχος ήταν να αυξηθεί ο εμβολιασμός στις ευάλωτες ομάδες. Λειτούργησε το πρόστιμο; Λειτούργησε για τις ευάλωτες ομάδες και ο εμβολιασμός ανέβηκε πάνω από 10% από αυτό. Άρα, το πρόστιμο έσωσε πολλές ζωές. Σήμερα είμαστε στο ίδιο πλαίσιο; Όχι, είναι η απάντηση. Σήμερα η οικονομία λειτουργεί, έχει ανοίξει. Σήμερα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση περί εμβολίου Covid. Δεν είναι το εμβόλιο Covid πια κάτι καινούργιο, κάτι που ήρθε από το διάστημα και δεν ξέρουμε τι είναι. Είναι κάτι πολύ σύνηθες πια. Και στο πλαίσιο αυτό κάναμε μια κίνηση ειρήνευσης στην κοινωνία. Τώρα θέλουμε γαλήνη, δεν χωριζόμαστε πια σε εμβολιαστές και αντιεμβολιαστές, δεν τσακωνόμαστε. Τώρα προχωράμε να σώσουμε ζωές».