Skip to main content

Εμβόλιο Covid, δάγγειος πυρετός, ευλογιά των πιθήκων: Τι θα μας απασχολήσει το 2024 στην υγεία

Από την εμφάνιση του νέου στελέχους κορωνοϊού JN.1, μέχρι τις ανησυχίες για την ευλογιά των πιθήκων και την εξάπλωση πάσης φύσεως μολυσματικών ασθενειών, οι προκλήσεις είναι πολλές

Ο αριθμός των ανθρώπων σε ομάδες υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν το εμβόλιο κατά του COVID-19 παγκοσμίως είναι απογοητευτικός, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε ένα ωμό μήνυμα σχετικά με τις παγκόσμιες απειλές για την υγεία το 2024.

Από την εμφάνιση του νέου στελέχους κορωνοϊού JN.1, μέχρι τις ανησυχίες για την ευλογιά των πιθήκων στην κεντρική Αφρική, την εξάπλωση της ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια σε νέες χώρες χάρη στην κλιματική αλλαγή, οι κίνδυνοι για την υγεία φαίνεται ότι θα μας απασχολήσουν έντονα και το επόμενο έτος.

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, εξετάζουμε τι θα μπορούσαν να φέρουν οι επόμενοι 12 μήνες.

Το Sky News μίλησε με τη Δρ. Maria Van Kerkhove, ειδική σε θέματα μολυσματικών ασθενειών, η οποία ηγείται του Τμήματος Ετοιμότητας και Πρόληψης για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ, και της ζήτησε να σχολιάσει τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid που παρατηρείται ανά την Ευρώπη και όχι μόνο.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι έκπληξη», είπε. «Σίγουρα δεν έχουμε δει ακόμη εποχικότητα με τον COVID. Αλλά για όλες τις άλλες αναπνευστικές ασθένειες βλέπουμε μια αύξηση τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Επομένως, δεν πρέπει να εκληφθεί ως έκπληξη».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκστρατείες εμβολιασμού πρέπει να ξεκινούν νωρίς τόσο για τη γρίπη όσο και για το νέο κορωνοϊό, δίνοντας έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξήγησε, προσθέτοντας:

«Αλλά η εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες των ομάδων κινδύνου είναι απογοητευτική. Για μένα, αυτή είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση… Ο COVID-19 έχει στην πραγματικότητα λύσεις, η γρίπη έχει λύσεις, που μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Γιατί δεν τις χρησιμοποιούμε;» σημείωσε.

Και δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που θα μπορούσε να βρεθεί στο επίκεντρο το 2024.

Η εξάπλωση του δάγγειου πυρετού

Όταν οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Ντουμπάι για να συζητήσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής νωρίτερα αυτόν τον μήνα, άκουσαν ειδικούς να τους εξηγούν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ήδη επιπτώσεις στην εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Ο δάγγειος πυρετός, ένας ιός που μεταδίδεται στους ανθρώπους από τα κουνούπια, είναι ένα παράδειγμα.

«Πραγματικά απεικονίζει τις προκλήσεις γιατί τα κουνούπια πηγαίνουν πιο βόρεια και πιο νότια», ανέφερε η Δρ. Kerkhove, «Χώρες όπως η Ιταλία βλέπουν μετάδοση του δάγκειου πυρετού εντός των συνόρων τους που δεν έχουν ξαναζήσει».

Πιστεύεται ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν δάγγειο πυρετό θα μπορούσαν να είναι κοινά στην Αγγλία μέχρι τη δεκαετία του 2040. «Δεν είναι ένας θεωρητικός κίνδυνος για το μέλλον. Συμβαίνει τώρα και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα».

Έκρηξη της ευλογιάς των πιθήκων

Η Δρ Van Kerkhove επεσήμανε επίσης ένα ξέσπασμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην κεντρική Αφρική.

«Έχουμε ένα τεράστιο ξέσπασμα που βρίσκεται τώρα στα σεξουαλικά δίκτυα», λέει. «Από τη στιγμή που αυτός ο ιός εισέλθει στα σεξουαλικά δίκτυα, μπορεί να μεταδοθεί αρκετά αποτελεσματικά μεταξύ των ανθρώπων».

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Υπάρχουν δύο τύποι του ιού mpox: Clade I και Clade II. Το Clade I έχει υψηλότερη θνησιμότητα (περίπου 10%). Το Clade II είναι γενικά πιο ήπιο και ήταν αυτός ο τύπος που κυκλοφορούσε στην Ευρώπη, εξήγησε.

Μολυσματικές ασθένειες σε εμπόλεμες ζώνες

Ο κόσμος ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2024 με δύο μεγάλα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, ένα στην Ουκρανία και ένα στη Γάζα, αλλά και αρκετές ακόμη μικρότερες εστίες σύγκρουσης. Οι απελπιστικές συνθήκες στις εμπόλεμες ζώνες και η καταστροφή των κατοικιών των ανθρώπων αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

«Το κάνει πολύ πιο δύσκολο», λέει η Δρ Van Kerkhove. «Εκτός από τις μολυσματικές απειλές που αντιμετωπίζουν, οι άνθρωποι πεινούν, υποσιτίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και κρυώνουν».