Skip to main content

Φαρμακευτική αναστέλλει τις δωρεές λόγω clawback

Η Gilead Sciences Ελλάδας ανακοίνωσε την αναστολή του ετήσιου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στη φαρμακευτική αγορά. Μετά τα δυσθεώρητα οικονομικά ραβασάκια που άρχισαν να λαμβάνουν οι φαρμακευτικές από το κράτος για τις υποχρεωτικές επιστροφές οι εταιρείες δείχνουν έμπρακτα πλέον τη δυσανασχέτησή τους. Προχθές ακόμα, ο ΣΦΕΕ είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προκύψουν και θα έχουμε πιθανότατα αποσύρσεις φαρμάκων ή μη εισχώρηση στην ελληνική αγορά καινοτόμων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φετινό clawback ξεπέρασε το 60% με τις εταιρείες να είναι έξαλλες και το υπουργείο Υγείας να διατυμπανίζει ότι «έπιασε» τους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης και μείωσε τα επίπεδα του συνόλου των επιστροφών (μέσω μείωσης του clawback) σε σχέση με το 2020.

Ωστόσο, η αλήθεια όπως λέει ο ΣΦΕΕ είναι ότι, αντί να θεσμοθετήσει μια ουσιαστική χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και να θέσει σοβαρά μέτρα ελέγχου και συγκράτησης αυτής, ρίχνει το μπαλάκι στις εταιρείες και τις αναγκάζει να πάρουν μέρος σε υποχρεωτικές και εξαντλητικές διαπραγματεύσεις καθώς επίσης, να προκαταβάλλουν αυτά που λίγο πολύ θα έδιναν, μέσω του ισχύοντος μηχανισμού των υποχρεωτικών επιστροφών.

Συνεπώς, όχι μόνο δεν υφίσταται θέμα περαιτέρω «εξοικονομήσεων» 544 εκατ. ευρώ όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά ούτε μείωση του clawback σε σχέση με το 2020, όπως «κοκορεύεται» το υπουργείο, αφού οι υποχρεωτικές επιστροφές το 2022 είναι τουλάχιστον κατά 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες από το 2020.

Τα απόνερα αυτής της υπερφορολόγησης θα τα πληρώσει όλη η ελληνική κοινωνία. Ήδη η Gilead Sciences Ελλάδας ανακοίνωσε την αναστολή του ετήσιου προγράμματος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την παροχή χρηματικών δωρεών «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

Η εταιρεία είχε δεσμευθεί να δημιουργήσει έναν πιο υγιή κόσμο για όλους, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε στην αγορά και έτσι το 2013 θεσμοθέτησε  το πρωτοπόρο πρόγραμμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ». Σκοπός του ήταν η υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Πέτυχε να παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα που αποτυπώθηκαν σε πληθώρα ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μέσω του προγράμματος,  υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 140 προτάσεις βασικής έρευνας αλλά και δράσεις κοινότητας, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1.800.000 ευρώ.

Παρόλα αυτά χθες, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε ένα περιβάλλον επί μακρόν εχθρικό και ‘τιμωρητικό’ προς την καινοτομία, η συνέχιση ενός τέτοιου προγράμματος καθίσταται πλέον ασύμβατη και επί του παρόντος αδύνατη. Με το ύψος των  υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) να αγγίζει το 70%, όπως λέει, είναι σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας.

Κατ’ επέκταση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στερήσουν πιθανώς από τους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα. Η εταιρεία ευελπιστεί να διαμορφωθούν σύντομα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του προγράμματος προς όφελος της επιστημονικής προόδου.