Skip to main content

Γαλλία: 50πλάσια αύξηση κρουσμάτων δάγκειου πυρετού ως το 2030, εάν συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας

Το κουνούπι τίγρης έχει εντοπιστεί σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας τελευταία

Η Γαλλία κινδυνεύει να δει τα κρούσματα δάγκειου πυρετού να αυξάνονται σε περισσότερα από 3.000 το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από τα 65 κρούσματα που παρατηρήθηκαν το 2022, σύμφωνα με νέα μοντέλα, εφόσον η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει με τους ίδιους ρυθμούς.

Η ανάλυση της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Airfinity που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και την οποία επικαλείται το POLITICO δείχνει μια πιθανή 50πλάσια αύξηση των επίκτητων κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Γαλλία. Το κουνούπι τίγρης που μεταδίδει την ασθένεια βρίσκεται συνήθως σε τροπικά κλίματα, αλλά έχει εντοπιστεί σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας τα τελευταία χρόνια.

«Ένα πιο θερμό και υγρό κλίμα θα βοηθήσει στην εξάπλωση της νόσου τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές χώρες, με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών λόγω του Ελ Νίνιο να εντείνει τις ανησυχίες», ανέφερε η Airfinity σε δήλωση.

Ενώ ο δάγκειος πυρετός συνήθως οδηγεί σε ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο και έμετο. Μια πιο σοβαρή νόσηση μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τα ούλα, κοιλιακό άλγος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο.

Πηγή: POLITICO

Διαβάστε ακόμη

Η κλιματική αλλαγή φέρνει παγκόσμια «απογείωση» του δάγκειου πυρετού λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας