Skip to main content

Ανησυχία σε Ιταλία και Αγγλία για τη μετάλλαξη Β.1.525 

Μια παραλλαγή του νέου κορωνοϊού που φέρει τη μετάλλαξη του νοτιοαφρικανικού στελέχους εντοπίστηκε στην Νάπολη, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο Φεντερίκο Σεκόντο και το επιστημονικό ίδρυμα Πασκάλε, στην μεγαλούπολη του ιταλικού Νότου. Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία εντόπισαν 38 κρούσματα της νέας παραλλαγής Β.1.525 του νέου κορωνοϊού, η οποία φέρει μια μετάλλαξη που πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την παραλλαγή, με την κωδική ονομασία Β.1.525, η οποία, έως τώρα δεν είχε διαγνωσθεί ποτέ στην Ιταλία, ενώ έχουν καταγραφεί 38 κρούσματα στην Αγγλία και λίγα άλλα στη Δανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν της περιφέρειας της Νάπολης (Καμπανία) ο ασθενής με τη νέα παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος επέστρεψε, πρόσφατα, από ταξίδι στην Αφρική. 

 Στην Ιταλία ο περιφερειάρχης της Καμπανίας Βιντσέντσο Ντε Λούκα ζήτησε από την κυβέρνηση Ντράγκι να δραστηριοποιηθεί άμεσα ώστε οι φαρμακευτικές εταιρίες να αυξήσουν τις προμήθειες εμβολίων κατά της Covid-19.

38 κρούσματα στην Αγγλία

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία εντόπισαν 38 κρούσματα μιας νέας παραλλαγής του νέου κορωνοϊού, η οποία φέρει μια μετάλλαξη που πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνουν τη μεταδοτικότητα» ανέφερε η καθηγήτρια Ιβόν Ντόιλ, η Ιατρική Διευθύντρια της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την PHE, τα κρούσματα της νέας παραλλαγής βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.

Η παραλλαγή, με την κωδική ονομασία Β.1.525, φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η μετάλλαξη αυτή πιστεύεται ότι υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters