Skip to main content

Φάρμακα: Διεύρυνση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών

Δεύτερο ραντεβού του προέδρου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Μ. Χρυσοχοΐδη

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς χθες έκανε και δεύτερο ραντεβού με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να ζητήσει να μπουν στη λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων κι’ άλλα σκευάσματα.

Ο ίδιος σε πρότερη συνομιλία μας παραδέχθηκε ότι η πρόταση των φαρμακοποιών ήταν για 120 φάρμακα και ότι επί της ουσίας ανησυχεί για το αν θα έχουμε αντιβιώσεις από Σεπτέμβριο που ξεκινά η νέα σεζόν καθώς, η Βόρεια Ευρώπη έχει πιο σύντομα χειμώνα από την Ελλάδα και πιθανόν να ξεμείνουμε εμείς. Ωστόσο, ο πρόεδρος των Φαρμακαποθηκών Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν κάθετος μιλώντας στο open, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις παράλληλες εξαγωγές οι αντιβιώσεις παρά μόνο δύο μορφές του Augmentin και ένα τρίτο ίσως αργότερα. Συνεπώς δεν ευθύνονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις τους.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Βαλτάς αν όντως η αγορά είχε ομαλοποιηθεί στο 92% το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2023 όπως είχαν ανακοινώσει ο τότε υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου απάντησε, ότι δεν συμφώνησε ποτέ με την ανακοίνωση αυτή διότι, η αγορά ξεκίνησε να ομαλοποιείται σταδιακά μετά το Μάρτιο. Παραδέχθηκε, ότι σε κάποια σκευάσματα της λίστας δεν υπάρχει έλλειψη και είναι προληπτική η εισαγωγής τους σε αυτή για να μην «χαθούν» κι αυτά από την αγορά ενώ, σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα υποχρεώσουν» τις εταιρείες να αυξήσουν τις παραδόσεις τους.

Αναφορικά με τα σκευάσματα της λίστας απαγόρευσης που υπάρχουν γενόσημα προς αντικατάστασή τους ο ίδιος είπε, ότι πολλές συνταγές κλειδώνονται από τους γιατρούς και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με γενόσημο. Να θυμίσουμε όμως, ότι τον Ιανουάριο ο ΕΟΦ είχε ανακοινώσει ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν με δραστική ουσία τα σκευάσματα που λείπουν, ώστε εάν απουσιάζει το πρωτότυπο να μπορούν οι φαρμακοποιοί να το αντικαταστήσουν με γενόσημο

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, χθες οι χονδρέμποροι θα έδιναν στον ΕΟΦ τα αποθέματα τους από τα 280 σκευάσματα που είναι σε απαγόρευση. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι σίγουρο ότι 70 από αυτά της λίστας απαγόρευσης (που είχαν βγει στην 1η λίστα και ξαναμπήκαν μετά) είναι σε απόθεμα, για πιο λόγο λοιπόν απαγορεύονται οι εξαγωγές τους; Για παράδειγμα, όπως τα Eliquis, Apidra, Xarelto, Lantus, Beroventini κ.λπ. οι χονδρέμποροι τα διαθέτουν με έκπτωση προκειμένου να εξαντληθούν τα αποθέματα τους.

Συνεπώς το ερώτημα είναι για πιο λόγο εξακολουθούν να είναι στη λίστα απαγόρευσης.