Skip to main content

Μελέτη: Νέος ιός της γρίπης των πτηνών «εξαφανίζει τα πάντα» – Ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια

Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί σε πρωτόγνωρα νούμερα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που ζητούν επείγουσα δράση.

Το σημερινό στέλεχος της γρίπης των πτηνών, το οποίο αποδεκατίζει τους πληθυσμούς των πτηνών παγκοσμίως, διαφέρει επικίνδυνα από προηγούμενες επιδημίες της νόσου, με τους θανάτους να έχουν αυξηθεί σε πρωτόγνωρα νούμερα, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές που ζητούν επείγουσα δράση.

Το τελευταίο ξέσπασμα μάλιστα, ενδεχομένως να σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να μετατραπεί σε ενδημική από εποχιακή, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Η ασθένεια έχει αυξήσει την τιμή των πουλερικών και των προϊόντων πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, κατά 60% στις ΗΠΑ το 2022.

«Αντιμετωπίζουμε τη γρίπη των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας εδώ και δεκαετίες στη βιομηχανία πουλερικών, αλλά αυτό είναι διαφορετικό», δήλωσε η Τζένιφερ Μάλιναξ, συν-συγγραφέας νέας μελέτης για το θέμα και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

«Αυτός ο ιός υψηλής παθογένειας εξαφανίζει τα πάντα σε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», δήλωσε η Μάλιναξ.

«Το μεγαλύτερο ποσό απώλειας πουλερικών»

Σε αντίθεση με το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών το 2015 (H5N8), το ξέσπασμα που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021 (H5N1) προκάλεσε μαζική θνησιμότητα στα άγρια πτηνά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εξάλειψη του εξαιρετικά παθογόνου ιού, σύμφωνα με την Γιοχάνα Χάρβεϊ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσα πουλιά έχουν πραγματικά προσβληθεί από τους άγριους πληθυσμούς, αλλά βλέπουμε δραματικές επιπτώσεις της νόσου στα αρπακτικά, τα θαλάσσια πουλιά και τα αποικιακά πουλιά που φωλιάζουν. Και τώρα έχουμε το μεγαλύτερο ποσό απώλειας πουλερικών, οπότε πρόκειται για το χειρότερο δυνατό σενάριο»

Περίπου 58 εκατομμύρια οικόσιτα πουλερικά μολύνθηκαν ή θανατώθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης στις ΗΠΑ, καθώς και 7 εκατομμύρια στον Καναδά, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Καμπανάκι ΠΟΥ: «Συνεχής απειλή για τον άνθρωπο η γρίπη των πτηνών»

Η νέα μελέτη ζητά συντονισμό των κρατών για τη διαχείριση της εξάπλωσης της νόσου. «Πρόκειται  για κάλεσμα στα όπλα που λέει: δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα», δήλωσε η Μάλιναξ.

Το στέλεχος έχει επίσης εντοπιστεί σε ορισμένα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων στις ΗΠΑ και των άγριων σκύλων σε ζωολογικό κήπο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς σποραδικά σε ανθρώπους.

naftemporiki.gr