Skip to main content

CDC: Σύσταση για εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε ενήλικες που κινδυνεύουν

Οι σύμβουλοι του CDC θα συναντηθούν ξανά τον Ιούνιο για να συζητήσουν τη χρήση του εμβολίου Jynneos για παιδιά που κινδυνεύουν από ευλογιά σε μελλοντικές επιδημίες.

Χορήγηση του εμβολίου Jynneos σε δύο δόσεις σε ενήλικες που κινδυνεύουν από τον ιό της ευλογιάς σε περίπτωση μελλοντικών κρουσμάτων συνέστησε ομόφωνα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η σύσταση αυτή έρχεται μετά την πρωτοφανή επιδημία του περασμένου έτους.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο Jynneos, που παρασκευάζεται από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic, ευρέως για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ως απάντηση στην ξαφνική εξάπλωση της ευλογιάς στο εσωτερικό της χώρας. Ο ιός ιστορικά περιοριζόταν κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Dr. Agam Rao, αξιωματικός στην υπηρεσία δημόσιας υγείας, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μέλλον εάν η ευλογιά εισαχθεί από ταξιδιώτη ή μέσω εισαγόμενων ζώων ή αν μια κοινότητα πρέπει να ανοσοποιηθεί ως προληπτικό μέτρο λόγω εξάπλωσης του ιού σε μια κοντινή τοποθεσία. «Οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, οι κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες, οι ομοσπονδιακές μπορούν όλες να αποφασίσουν τι θεωρείται επιδημία», δήλωσε ο Rao. «Εάν υπάρχει ένα μόνο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες από έναν ταξιδιώτη, τότε αυτό μπορεί να είναι αρκετό».

Οι σύμβουλοι του CDC θα συναντηθούν ξανά τον Ιούνιο για να συζητήσουν τη χρήση του εμβολίου Jynneos για παιδιά που κινδυνεύουν από ευλογιά σε μελλοντικές επιδημίες. Οι ΗΠΑ προσφέρουν επί του παρόντος το εμβόλιο σε ενήλικες και εφήβους που διατρέχουν κίνδυνο κατά την τρέχουσα επιδημία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC