Skip to main content

Η οικογένεια της Henrietta Lacks πρεσβευτές του ΠΟΥ για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Πρεσβευτές καλής θέλησης για την εξάλειψη της νόσου ορίστηκαν από τον ΠΟΥ τα μέλη της οικογένειας της 31χρονης Henrietta Lacks που έχασε τη ζωή της το 1951 από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Από τα κύτταρά της αναπτύχθηκαν πλήθος θεραπειών.

Η οικογένεια της 31 ετών Henrietta Lacks που έχασε τη ζωή  της το 1951 από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως πρεσβευτές καλής θέλησης για την εξάλειψη της νόσου.

Ποια ήταν η Henrietta Lacks

Ως νεαρή μητέρα, η Henrietta Lacks και ο σύζυγός της μεγάλωναν πέντε παιδιά κοντά στη Βαλτιμόρη όταν αρρώστησε. Πήγε στο Johns Hopkins μετά από εκτεταμένη κολπική αιμορραγία και διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Παρά τη θεραπεία, της έκοψε τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 1951. Ήταν μόλις 31 ετών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ερευνητές πήραν δείγματα του όγκου της. Αυτή η κυτταρική σειρά «HeLa» έγινε μια επιστημονική ανακάλυψη: η πρώτη αθάνατη σειρά ανθρώπινων κυττάρων που διαιρούνται επ’ αόριστον σε ένα εργαστήριο. Τα κύτταρα παρήχθησαν μαζικά, για κέρδος, χωρίς αναγνώριση στην οικογένειά της. Πάνω από 50 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι κυττάρων HeLa έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από το εμβόλιο HPV, τα κύτταρα HeLa επέτρεψαν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, φάρμακα για τον HIV, την αιμορροφιλία, τη λευχαιμία και τη νόσο του Πάρκινσον, καινοτομίες στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, έρευνα για χρωμοσωμικές καταστάσεις, καρκίνο, χαρτογράφηση γονιδίων και ιατρική ακριβείας και χρησιμοποιούνται σε μελέτες που ανταποκρίνονται στην πανδημία COVID-19.

Πρέσβεις Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, διόρισε τα μέλη της οικογένειας Lacks ως Πρέσβεις Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και να διατηρήσουν τη μνήμη της Henrietta Lacks, η οποία πέθανε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας το 1951.

Η ιστορία της Henrietta Lacks είναι μια ιστορία αδικίας, με την τεράστια συνεισφορά της στην επιστήμη να κρύβεται από τον κόσμο για πολλά χρόνια. Ενώ αναζητούσε θεραπεία για τον καρκίνο της, οι ερευνητές πήραν βιοψίες από το σώμα της χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της. Τα κύτταρα που πήραν, γνωστά ως κύτταρα HeLa, έγιναν στη συνέχεια η πρώτη «αθάνατη» κυτταρική σειρά – που σημαίνει ότι είναι τα μόνα κύτταρα που συνέχισαν να ζουν έξω από το ανθρώπινο σώμα και να αναπαράγονται.

Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία, αυτά τα κύτταρα HeLa έχουν συμβάλει σε αμέτρητες ιατρικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εμβολίου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), καθώς και στην έρευνα για τον COVID-19.

«Όπως και η αδικία της ιστορίας της Henrietta Lacks, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο από φυλετικές και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλότερους κινδύνους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», δήλωσε ο Δρ Tedros. «Στόχος του ΠΟΥ είναι να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι καινοτομίες που δημιουργούνται με τα κύτταρα της Henrietta Lacks πρέπει να διατίθενται δίκαια σε όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την οικογένεια Lacks για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την προώθηση της φυλετικής ισότητας στην υγεία και την επιστήμη».

Η οικογένεια, εκπροσωπούμενη από τον γιο της Henrietta Lacks, Lawrence Lacks, Sr., και τις εγγονές του, Victoria Baptiste και Veronica Robinson. και ο Alfred Lacks Carter, Jr., ο εγγονός της Henrietta Lacks, δέχτηκαν το ραντεβού στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με τίτλο «Μια επόμενη εποχή για τον έλεγχο του καρκίνου των γυναικών».

Εκ μέρους της οικογένειας Lacks, ο Alfred Lacks Carter, Jr. είπε: «Σήμερα, αποδέχομαι ταπεινά αυτή την τιμή να υπηρετήσω ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στο πνεύμα της μητέρας μου – Deborah Lacks, η οποία έχασε τη μητέρα της, Henrietta. , στον Καρκίνο του Τραχήλου της μήτρας και εργάστηκε για να βεβαιωθεί ότι ο κόσμος θα αναγνωρίσει τον αντίκτυπό της. Η κληρονομιά της Hennie ζει μέσα μας και θα συνεχίσουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με τον ΠΟΥ, τους ασθενείς, τους επιζώντες και τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε ότι καμία άλλη σύζυγος , μητέρα ή αδερφή πεθαίνουν άσκοπα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Ο διορισμός της οικογένειας Lacks ως Πρεσβευτές Καλής Θέλησης του ΠΟΥ για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προσθέτει ώθηση στην παγκόσμια στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που ξεκίνησε από τον ΠΟΥ το 2020. Η παγκόσμια προσπάθεια αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που τα κράτη μέλη του ΠΟΥ δεσμεύονται συλλογικά να εξαλείψουν έναν καρκίνο.

Η στρατηγική απαριθμεί τρεις στόχους που πρέπει να επιτύχουν οι χώρες μέχρι το έτος 2030:

  • πρώτον, το 90% των επιλέξιμων κοριτσιών θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο HPV
  • δεύτερον, το 70% των γυναικών θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο χρησιμοποιώντας τεστ υψηλής απόδοσης
  • και τρίτον, το 90% των γυναικών με προκαρκινικό καρκίνο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία και το 90% των γυναικών με διηθητικό καρκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην παρηγορητική φροντίδα.

Επί του παρόντος, μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε δύο λεπτά. Σχεδόν το 90% αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος λόγω ανεπαρκούς πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη φροντίδα του καρκίνου. Σε όλες τις γεωγραφίες, οι γυναίκες σε περιθωριοποιημένες κοινότητες πλήττονται δυσανάλογα.

Η οικογένεια Lacks ενώνεται με άλλους πρεσβευτές από τον ΠΟΥ, όπως ο Ιβοριανός ποδοσφαιριστής Ντιντιέ Ντρογκμπά, ο Βραζιλιάνος παγκόσμιος πρωταθλητής ποδοσφαιριστής Άλισον Μπέκερ, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, ιδρυτής της Bloomberg Philanthropies και η τριετής Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, η Σίνθια Τζερμανότα, πρόεδρος του ιδρύματος Born This Way και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Γκόρντον Μπράουν.

«Θα αγωνιστούμε για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας» δήλωσαν οι συγγενείς της Λακς

Ο Λόρενς Λακς, ο 87χρονος γιος της κυρίας Λακς, είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή συγγενείς που τη γνώρισαν προσωπικά. Ο κύριος Λακς μοιράζεται αυτήν την τιμή με τις εγγονές του Βικτόρια Μπάπτιστ και Βερόνικα Ρόμπινσον και τον ανιψιό του Άλφρεντ Λακς Κάρτερ, Τζούνιορ. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την τιμή ενώ, η Victoria Baptiste, σημείωσε «Ως νοσοκόμα, με συγκινεί βαθύτατα που αποδέχομαι αυτήν την τιμή σήμερα να υπηρετήσω ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα – γι’ αυτό παραμένω αφοσιωμένη σε αυτήν την αποστολή προς τιμήν της Henrietta Lacks, η οποία βοήθησε να γίνουν δυνατές αυτές οι ανακαλύψεις. Μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εκπαιδεύοντας, ενδυναμώνοντας και κινητοποιώντας τους υποστηρικτές των ασθενών, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, τους κλινικούς γιατρούς, τους ερευνητές, τους ηγέτες της κοινότητας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την αύξηση της πρόληψης, του προσυμπτωματικού ελέγχου και της θεραπείας παγκοσμίως». Και η Veronica Robinson, είπε κλείνοντας την όμορφη εκδήλωση «Ως υποστηρικτής ασθενών, είμαι αφοσιωμένη στη συνεργασία με τον ΠΟΥ για την προώθηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να υπηρετήσω ως Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως. Είμαστε αποφασισμένοι όλη η οικογένεια να αναλάβουμε δράση για τον τερματισμό των ανισοτήτων στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα κύτταρα HeLa της Henrietta συνέβαλαν σε σωτήριες καινοτομίες όπως το εμβόλιο HPV και η θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Καλούμε τους παγκόσμιους ηγέτες, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να τιμήσουν την κληρονομιά της παρέχοντας ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, τον εμβολιασμό και τη θεραπεία για όλους τους ανθρώπους».