Skip to main content

Covid-19: Σύσταση ΕΜΑ για έγκριση του δεύτερου προσαρμοσμένου εμβολίου Spikevax

Shutterstock

Το προσαρμοσμένο εμβόλιο Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 συνίσταται για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν ήδη λάβει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19

H Επιτροπή Φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση του EMA συνέστησε την αδειοδότηση του προσαρμοσμένου (δηλ. επικαιροποιημένου) εμβολίου Spikevax που στοχεύει, επιπρόσθετα του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2, τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron.

Το προσαρμοσμένο εμβόλιο Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 συνίσταται για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν ήδη λάβει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19. Αυτό είναι το δεύτερο προσαρμοσμένο εμβόλιο Spikevax το οποίο ο EMA συστήνει για έγκριση. Ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο Spikevax που στοχεύει την Omicron BA.1 και το αρχικό στέλεχος του ιού αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα εμβόλια είναι προσαρμοσμένα για την καλύτερη αντιμετώπιση των κυκλοφορούσων παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2. Αναμένεται να διευρύνουν την προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών και να  βοηθήσουν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Πώς δρα το εμβόλιο Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα πρωτότυπα εμβόλια. Δρουν προετοιμάζοντας το σώμα να αμυνθεί έναντι της νόσου COVID-19.

Το Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 περιέχει μόρια που ονομάζονται mRNA τα οποία έχουν οδηγίες για τη δημιουργία των πρωτεϊνών ακίδας του αρχικού στελέχους του ιού SARS-CoV-2 και των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Omicron. Η πρωτεΐνη ακίδα είναι μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του ιού την οποία χρειάζεται ο ιός για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και μπορεί να διαφέρει μεταξύ των παραλλαγών του ιού. Οι πρωτεΐνες ακίδας στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Omicron είναι πανομοιότυπες. Με την προσαρμογή των εμβολίων, ο στόχος είναι να διευρυνθεί η προστασία έναντι διαφορετικών παραλλαγών.

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, μερικά από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά τις πρωτεΐνες ακίδας. Ακολούθως, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει αυτές τις πρωτεΐνες ως ξένες και θα ενεργοποιήσει τις φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον τους.

Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει τις πρωτεΐνες ακίδας στην επιφάνειά του και θα είναι έτοιμο να επιτεθεί στον ιό. Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να προστατεύσουν από τη νόσο COVID-19 σκοτώνοντας τον ιό μέσω συνέργειας, αποτρέποντας την είσοδο του στα κύτταρα του σώματος και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.