Skip to main content

Κορωνοϊός: Γιατί και πώς αλλάζει η καταγραφή των θανάτων στην Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected] 

Η αρνητική εικόνα της χώρας μας και η ανησυχία που έχει προκληθεί λόγω των αυξημένων θανάτων έδωσαν το έναυσμα στο υπουργείο Υγείας να αλλάξει τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο εξής η χώρα μας δεν θα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο στους θανάτους από κορωνοϊό προσμετρούνταν όσοι πέθαιναν και από άλλα αίτια, εφόσον αυτοί νοσούσαν με Covid-19. Πλέον η χώρα μας θα υπολογίζει ξεχωριστά όσους πεθαίνουν από κορωνοϊό και όσους καταλήγουν από άλλη αιτία και είναι και θετικοί στον κορωνοϊό.

Παρ’ όλα αυτά, επιστήμονες όπως ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Walden, στη Μινεάπολη, Βασίλειος Μαργαρίτης, έχουν δώσει τη δική τους απάντηση στο θέμα, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν σ’ έναν ασθενή που έπαθε εγκεφαλικό και νόσησε από κορωνοϊό δεν έπαιξε ρόλο η νόσος Covid-19 και γι’ αυτό κατέληξε.

Τραγικός, ωστόσο, είναι ο απολογισμός θανάτων του προηγούμενου μήνα, ο οποίος έκλεισε με 1.100 θανάτους, όταν τον περσινό Ιούλιο είχαμε μόνο 350 και η πανδημία ήταν σε πιο μεγάλη έξαρση και οι εμβολιασμένοι πολύ λιγότεροι. Τέλος, στα νοσοκομεία η κατάσταση δείχνει να καλυτερεύει, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.