Skip to main content

Η ψηφιακή Υγεία είναι το μέλλον στην υγειονομική περίθαλψη

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και η χρήση ψηφιακών συσκευών θα αποφέρουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε όλες τις χώρες μέσα στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη της Accenture, αν ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωστός ως FDA, εγκρίνει τις νέες τεχνολογίες και τεχνολογικές συσκευές Υγείας, τα επόμενα τέσσερα χρόνια η Αμερική θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα από αυτά που σπαταλούνται σήμερα για υπηρεσίες Υγείας.

Όπως αναφέρει ο  Managing Director του τομέα ψηφιακών λύσεων υγείας της Accenture, κ. Rick Ratliff, για την περίοδο 2015-2018 υπολογίζεται ότι το όφελος από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας μέσω της χρήσης ψηφιακών συσκευών, θα φτάσει μόνο στην Αμερική στα 100 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έκαναν, η διαχείριση της φαρμακευτικής αγωγής θα είναι πολύ καλύτερη, ενώ και οι ίδιοι οι ασθενείς θα αλλάξουν τρόπο προσέγγισης και θα μειώσουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς και στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, αναμένεται τριπλασιασμός των εγκρίσεων από τον FDA για τις ψηφιακές υπηρεσίες/συσκευές έως το 2018, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους για το σύστημα περίθαλψης και γενικότερα για την οικονομία της χώρας. Μέσω αυτών των εγκρίσεων, οι πολίτες θα μάθουν στην αυτοδιαχείριση της νόσου τους και στην υγειονομική φροντίδα από το σπίτι. Ήδη ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών στην Αμερική διαθέτει συσκευές Υγείας και αναμένεται ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί έως το 2020, φτάνοντας από το 22% που ήταν το 2015 τουλάχιστον στο 43% το 2020.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε επίσης, ότι το 57% των καταναλωτών στην Αμερική παρακολουθεί on line τις προσωπικές τους ιατρικές πληροφορίες, όπως τα αποτελέσματα εξετάσεων του, ενώ το 37% έχει on line το ιατρικό του ιστορικό και το 34% παρακολουθεί on line τη σωματική του δραστηριότητα μέσω των συσκευών που διαθέτει. Τέλος, ένα 33% παρακολουθεί on line διάφορα άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ο οργανισμός του.

Μάλιστα, όπως κατέγραψε η έρευνα, οι νέες κατευθυντήριες που δόθηκαν αναφορικά με το πότε μια οθόνη μέτρησης του καρδιακού παλμού γίνεται ιατρική συσκευή θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξη κι άλλων ψηφιακών συσκευών. Ο ρυθμός ανάπτυξης στον τομέα αυτό αναμένεται να φτάσει το 30% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η χρηματοδότηση για έρευνα τέτοιων υπηρεσιών και συσκευών αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέγραψε η έρευνα, το 2014 η εξοικονόμηση πόρων στην περίθαλψη λόγω χρήσης ψηφιακών συσκευών έφτασε στα 6 δισ. δολάρια και το 2015 στα 10 δισ. δολάρια. Υπολογίζεται ότι φέτος θα φτάσει στα 18 δισ. δολάρια το 2017 θα αγγίξει τα 30 δισ. δολάρια και το 2018 μπορεί και τα 50 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ratliff, η επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία είναι το μέλλον στην υγειονομική περίθαλψη.