Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται η ασθένεια στην Ευρώπη, κρούσμα και στη Σουηδία

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη Σουηδία, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Πέμπτη, 19 Μαΐου, μετά από μια σειρά κρουσμάτων σε Ευρώπη και Β. Αμερική, μιας νόσου που συνήθως ενδημεί στη Δυτική Αφρική.

«Ένα κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε ένα άτομο στην περιοχή της Στοκχόλμης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας.

Το μολυσμένο άτομο «δεν είναι σοβαρά άρρωστο, αλλά έχει λάβει θεραπεία», εξηγεί η αρχή, λέγοντας ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πού και πώς έγινε η μόλυνση. Η αρχή «ερευνά τώρα με τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου λοιμώξεων για να ανακαλύψει εάν υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Σουηδία», διευκρινίζει.

Αυτή η ασυνήθιστη ασθένεια εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και εξανθήματα στα χέρια και το πρόσωπο, όπως η ανεμοβλογιά.

Έκθεση του ECDC την επόμενη εβδομάδα

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες.

Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».

Αρκετές δεκάδες ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αυξάνοντας τους φόβους για την έναρξη της εξάπλωσης αυτής της ασθένειας.

Η Βρετανία που ανέφερε για πρώτη φορά κρούσματα, που εντοπίστηκαν από τις 6 Μαΐου, ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα το απόγευμα της Τετάρτης. Την Τετάρτη, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, ανέφεραν ότι εντόπισαν την ασθένεια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro