Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου
Έχουν όριο ηλικίας και εποχή οι πλαστικές επεμβάσεις; Η πανδημία στάθηκε εμπόδιο; Σε ποιες περιπτώσεις εκτός της αισθητικής είναι απαραίτητη μια τέτοια επέμβαση; Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται και μας απαντά ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος.
Κύριε Χριστόπουλε, η πανδημία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε όλους τους τομείς ακόμα και στα σοβαρά τακτικά χειρουργεία. Η πλαστική χειρουργική αντιμετώπισε κάποια προβλήματα κατά τη γνώμη σας;
Η πανδημία επιβάρυνε όλο το σύστημα υγείας, ιδιωτικό και δημόσιο, και επομένως επηρεάστηκαν όλοι οι τομείς της Ιατρικής, άρα και η Πλαστική Χειρουργική. Υπήρξε μάλιστα περίοδος όπου όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία απαγορεύτηκαν και προφανώς αυτό συνέβη και για τα αισθητικά χειρουργεία. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη υπήρξε μία κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για αισθητικά χειρουργεία, τα οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνουν. Η ζήτηση αυτή οφειλόταν σε δύο παράγοντες:
1ον/ Διότι όλοι εκείνοι οι οποίοι επιθυμούσαν στο παρελθόν να κάνουν ένα αισθητικό χειρουργείο, το οποίο θα απαιτούσε κάποιο χρόνο αποθεραπείας, και δεν μπορούσαν να το πραγματοποιήσουν για πρακτικούς λόγους, για παράδειγμα επειδή υπήρχε έλλειψη χρόνου και δεν μπορούσαν να λείψουν από τη δουλειά τους και τις υποχρεώσεις τους, σκέφτηκαν ότι η περίοδος της πανδημίας και του lockdown θα μπορούσε να είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουν αυτό που τόσο καιρό επιθυμούσαν. Δυστυχώς όμως, αυτά τα μεγάλα χειρουργεία δεν ήταν εφικτό να γίνουν λόγω των μέτρων. Βέβαια, οι ελαφρές διαδικασίες μπορούσαν να γίνουν και έγιναν σε μεγάλο βαθμό.
2ον/ Πολλοί άνθρωποι επιβαρύνθηκαν ψυχολογικά και βρήκαν σαν διέξοδο για να τονωθούν, το να βελτιώσουν την εμφάνισή τους.
Όταν μιλάμε για πλαστικές επεμβάσεις ο κόσμος σκέφτεται μόνο την αισθητική χειρουργική. Ωστόσο, η πλαστική είναι άρρηκτα δεμένη με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και τη λεγόμενη επανορθωτική χειρουργική. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποιες είναι οι διαφορές των δύο αυτών;
Είναι πραγματικά άδικο για τη Πλαστική Χειρουργική το ότι είναι συνδυασμένη στο μυαλό του κόσμου αποκλειστικά και μόνο με την Αισθητική Χειρουργική. Η Πλαστική Χειρουργική είναι μία ευρύτατη ειδικότητα και η Αισθητική Χειρουργική αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα της. Βέβαια η Αισθητική Χειρουργική είναι το πιο πολυδιαφημισμένο και πολυδιαδεδομένο πεδίο και για το λόγο αυτό έχει ταυτιστεί μόνο με αυτό. Η Πλαστική Χειρουργική περιλαμβάνει μεγάλους τομείς όπως:
η ογκολογία του δέρματος, δηλαδή καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες του δέρματος, που πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά,
τα εγκαύματα στην πρώιμη αλλά και μεταγενέστερη αντιμετώπισή τους,
η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου,
η αποκατάσταση μετά από ατυχήματα,
η αποκατάσταση μετά από μεγάλα χειρουργεία, όταν υπάρχουν ελλείμματα δέρματος και άλλων ιστών, όπως η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή,
η αισθητική αποκατάσταση γενετικών ανωμαλιών σε παιδιά και ανηλίκους,
η αυτομεταμόσχευση ιστών και πολλά άλλα.
Για παράδειγμα πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι η χειρουργική αντιμετώπιση των σπίλων (γνωστοί ως ελιές) είναι αντικείμενο της Πλαστικής Χειρουργικής. Αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε λάθος επιλογή, όσον αφορά στην ειδικότητα του ιατρού που θα επιλέξουν για να αντιμετωπίσει το πρόβλημά τους.
Όσον αφορά τις επεμβάσεις ομορφιάς όπως τις αποκαλούμε συνήθως, ποιες εξ αυτών είναι οι συχνότερες και τι πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα ή ένας άνδρας όταν αποφασίζει να προβεί σε κάποια εξ αυτών;
Όταν μιλάμε για χειρουργικές επεμβάσεις ομορφιάς, αυτές που πραγματοποιούν περισσότερο οι γυναίκες είναι η λιποαναρρόφηση, η αυξητική μαστών και η ρινοπλαστική, ενώ οι άντρες ενδιαφέρονται για λιποαναρρόφηση, μεταμόσχευση μαλλιών και ρινοπλαστική. Όσον αφορά στις μη χειρουργικές επεμβάσεις, το μπότοξ και το υαλουρονικό είναι και για τις γυναίκες και για τους άνδρες οι συνηθέστερες διαδικασίες με διαφορά. Βέβαια και πλήθος άλλων επεμβάσεων ζητείται όλο και περισσότερο παγκοσμίως όσο ο κόσμος αποκτά μία καλύτερη επαφή με την αισθητική χειρουργική κι όσο η επιστήμη και η τεχνολογία βρίσκουν νέα υλικά και μηχανήματα και βελτιώνουν τα υπάρχοντα δίνοντας νέες λύσεις, με πιο προσιτό κόστος και λιγότερο χρόνο αποθεραπείας.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα και άντρας, που επιζητά τις υπηρεσίες ενός πλαστικού χειρουργού, είναι ότι η ειδικότητα αυτή μπορεί να βοηθήσει αρκετά στο να βελτιώσει τα αισθητικά θέματα που τους απασχολούν, όμως δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Υπάρχει πάντα το μέτρο του εφικτού. Το ανθρώπινο σώμα έχει κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνάμε.
Επίσης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιλέγει πλαστικούς χειρουργούς οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την ειδικότητα αυτή και όχι άλλους οι οποίοι παριστάνουν τους πλαστικούς χειρουργούς, με διάφορους ευρηματικούς και πομπώδεις τίτλους. Ο καθένας μπορεί με ευκολία να διαπιστώσει εάν κάποιος είναι πράγματι πλαστικός χειρουργός με ένα τηλεφώνημα στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής που είναι ο αρμόδιος επιστημονικός οργανισμός, εγκεκριμένος από το ελληνικό κράτος για την ειδικότητα αυτή ή μπαίνοντας στο site της προαναφερόμενης Εταιρίας. Τέλος, δεν θα πρέπει κανείς να κατηγορεί την ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής για τις παραμορφώσεις που κυκλοφορούν γύρω μας και οι οποίες δεν έγιναν από πλαστικούς χειρουργούς. Δυστυχώς τέτοιες κακές επιλογές γίνονται κυρίως στην προσπάθεια του κόσμου να βρει έναν τρόπο για να συμπιέσει το κόστος της βελτίωσης που επιθυμεί.
Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν όριο ηλικίας; Από ποια ηλικία μπορεί κανείς να κάνει πλαστική επέμβαση και μέχρι ποια. Και τι επεμβάσεις κάνουμε ανάλογα με την ηλικία μας;
Στις πλαστικές επεμβάσεις, η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο. Σημασία έχει η κατάσταση υγείας στην οποία βρίσκεται κάποιος, το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει καθώς και το αν υπάρχει πραγματικά ένδειξη. Με την έννοια ένδειξη εννοούμε εάν το πρόβλημά του μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με την συγκεκριμένη επέμβαση. Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο μας άνθρωποι που νομίζουν ότι χρειάζονται μία συγκεκριμένη επέμβαση, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται μία άλλη, η οποία μπορεί να έχει μάλιστα και μικρότερο κόστος από αυτήν που έχουν στο μυαλό τους.
Επίσης, όσον αφορά τις ηλικίες, ένα άτομο προχωρημένης ηλικίας, το οποίο όμως είναι υγιέστατο, μπορεί να κάνει μία πλαστική επέμβαση ενώ αυτή μπορεί να μην ενδείκνυται για ένα άτομο αρκετά νέο, το οποίο όμως έχει προβλήματα υγείας.
Υπάρχουν κατηγορίες ασθενών που δεν επιτρέπεται να προβούν σε τέτοιου είδους επέμβαση;
Ναι, υπάρχουν κατηγορίες ατόμων τα οποία δεν πρέπει να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις. Είναι καθήκον του πλαστικού χειρουργού να μιλήσει με ειλικρίνεια και να εξηγήσει στα άτομα αυτά, αποτρέποντάς τους από τέτοιες επεμβάσεις. Τέτοια άτομα είναι:
Άτομα τα οποία έχουν ψυχολογικά προβλήματα, και προσπαθούν να βρουν λύση στα προβλήματά τους με μια πλαστική επέμβαση
Όσοι έχουν προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές σε μια επέμβαση,
Άτομα που δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες
Άτομα που είναι ασταθή στις αποφάσεις τους,
Όσοι δεν έχουν σκεφτεί επαρκώς και δεν είναι πεπεισμένοι για αυτό που θέλουν να κάνουν και
Άτομα τα οποία δεν πρόκειται να επωφεληθούν από μία συγκεκριμένη επέμβαση έστω και αν αυτοί νομίζουν ότι αυτή είναι κατάλληλη για αυτούς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η ειλικρινής και εκτεταμένη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό είναι απαραίτητη για τη σωστή επιλογή του υποψήφιου για τέτοιου είδους διαδικασίες.
Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν εποχή; Γιατί πολλές φορές ακούμε ότι είναι προτιμότερο αυτή η επέμβαση να γίνει χειμώνα και όχι καλοκαίρι;
Οι πλαστικές επεμβάσεις δεν έχουν εποχικότητα. Μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις ο χειμώνας ενδείκνυται περισσότερο υπό την έννοια ότι μια επέμβαση στο σώμα εάν γίνει καλοκαίρι μπορεί να στερήσει από τον υποψήφιο τη δυνατότητα να πάει στη θάλασσα και να εκθέσει το σώμα του κατά την περίοδο της αποθεραπείας. Επίσης, επεμβάσεις που προϋποθέτουν τη χρήση κορσέ, όπως για παράδειγμα η λιποαναρρόφηση, έχουν λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών του καλοκαιριού μια δυσφορία του απαραίτητου κορσέ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πολλοί, που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο το καλοκαίρι, δεν επιλέγουν να κάνουν στην περίοδο αυτή τις αισθητικές επεμβάσεις. Το μόνο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι τα peelings στο πρόσωπο, στα οποία ο ήλιος πρέπει να αποφεύγεται. Κατά τα άλλα όλες οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε εποχή.
Μια πλαστική επέμβαση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αν ναι ποιες εξ αυτών;
Οι πλαστικές επανορθωτικές επεμβάσεις καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες διότι είναι επεμβάσεις που γίνονται για λόγους υγείας. Αντίθετα, οι πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες παρόλο που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία. Αυτό βέβαια γίνεται διότι ακόμη και σήμερα η ψυχική υγεία δεν θεωρείται εξίσου σημαντική με την σωματική. Εξαίρεση σε αυτό αποτελούν για το δημόσιο σύστημα οι επεμβάσεις αισθητικής διόρθωσης που γίνονται μετά από βαριατρικές επεμβάσεις, αυτές δηλαδή που γίνονται μετά από πολύ μεγάλη απώλεια βάρους, οι οποίες καλύπτονται. Στα μάτια της πολιτείας, οι αισθητικές επεμβάσεις είναι στον αντίποδα. Τις θεωρεί είδος πολυτελείας και γι’ αυτό σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιατρικές υπηρεσίες, τους επιβάλλει ΦΠΑ. Πιστεύω ότι ο νομοθέτης δεν θα είχε την ίδια γνώμη εάν έβλεπε το πόσα άτομα έχουν ωφεληθεί στην ψυχική τους υγεία από τη διόρθωση ενός αισθητικού προβλήματος που τα ταλάνιζε πολλά χρόνια.