Skip to main content

Νέα έρευνα δίνει ελπίδες στους ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλό μυέλωμα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ελπίδα στους ασθενείς με νεοδιαγνωσθέν πολλαπλό μυέλωμα, δίνει η νέα έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια χρήση της λεναλιδομίδης προσφέρει βελτιωμένα θεραπευτικά αποτελέσματα και αυξημένα τα ποσοστά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική μελέτη αυτού του είδους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην online έκδοση του επιστημονικού «The Lancet Oncology».

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια χρήση της lenalidomide προσέφερε σημαντική βελτίωση στους ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο πολλαπλό μυέλωμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν τη θεραπεία αυτή.  Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια θεραπεία με λεναλιδομίδη (γνωστή και ως Revlimid®) διπλασιάζει τη διάρκεια ύφεσης και επίσης βελτιώνει την επιβίωση σε νεότερους ασθενείς κατά 8%. 

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι μία σπάνια αλλά θανατηφόρα νόσος 
Το μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των κυττάρων πλάσματος και μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές του σώματος, όπως η σπονδυλική στήλη, ο εγκέφαλος, η λεκάνη και οι νευρώσεις. Η τρέχουσα θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων. Περίπου 39.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με πολλαπλούν μυέλωμα στην Ευρώπη, ενώ περίπου 24.000 ασθενείς καταλήγουν από τη νόσο ετησίως. Η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου στην Ευρώπη είναι τα 65-70 έτη.

Η πρόγνωση για τους ασθενείς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά της νόσου, την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενή.

Σύμφωνα με το Εθνικό Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο, μια πρόσφατη αναδρομική ανάλυση από την Mayo Clinic έδειξε ότι κατά την τελευταία έτη, οπότε και τα νέα φάρμακα (θαλιδομίδη, λεναλιδομίδη, βορτεζομίδη)   είναι διαθέσιμα, είτε σαν θεραπεία διάσωσης είτε σαν εισαγωγική θεραπεία, η συνολική επιβίωση των αρρώστων με ΠΜ έχει αυξηθεί σημαντικά.

Παρόμοια αποτελέσματα έδειξε και μια αναδρομική ανάλυση της Ελληνικής Ομάδας Μυελώματος.  

Εκτός από την θαλιδομίδη, την βορτεζομίδη και την λεναλιδομίδη, αναπτύσσονται συνεχώς νέες βιολογικές θεραπείες που στοχεύουν και στα καρκινικά κύτταρα και στο μικροπεριβάλλον τους. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες εμφανίζουν πολλαπλές βιολογικές δράσεις. Συνδυασμοί ανάμεσα σε νέα και παλιότερα φάρμακα πιθανών να ενισχύσουν την κυτταροτοξικότητα και να μειώσουν την αντίσταση. Τέλος,  με την βοήθεια των σύγχρονων βιολογικών τεχνικών όπως των DNA μικροσυστοιχιών και της πρωτεωμικής διευρύνεται το πλαίσιο αναζήτησης και ανάπτυξης νέων, πιο εκλεκτικών, ισχυρών καθώς και λιγότερο τοξικών θεραπειών.

Σημαντική ανακάλυψη για τη μακροχρόνια χρήση της λεναλιδομίδης 
Ο καθηγητής Αιματολογίας Graham Jackson, από το Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και σύμβουλος στο Νοσοκομείο Freeman του Νιουκάστλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης αυτή, τόνισε ότι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς δείχνει ότι η μακροχρόνια χρήση της λεναλιδομίδης βελτιώνει σημαντικά τη μυελομυϊκή κατάσταση των ασθενών οι οποίοι παραμένουν σε ύφεση μετά την αρχική θεραπεία. 

Είναι ένα τεράστιο βήμα και, κυρίως για τους νεότερους ασθενείς καθώς αναγνωρίζεται πλέον, ότι η λεναλιδομίδη βελτιώνει τη συνολική επιβίωσή τους. 

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης, ότι η λεναλιδομίδη πρέπει να εξεταστεί για νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς μετά από μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων.

Η επταετής μελέτη με την ονομασία Myeloma XI περιλάμβανε περισσότερους από 4.000 ασθενείς σε 110 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Cancer Research UK, με υποστήριξη από το Myeloma UK και από διάφορες εκπαιδευτικές επιχορηγήσεις.  Στο πλαίσιο της μελέτης, χορηγήθηκε θεραπεία συνολικά σε 1.137 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς ενώ, 834 ασθενείς ήταν σε παρακολούθηση αφού ολοκλήρωσαν την αρχική τους θεραπεία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λεναλιδομίδη μπορεί να παρατείνει τον χρόνο μέσης ύφεσης περισσότερο από δύο χρόνια στους νεότερους ασθενείς και κατά πολύ περισσότερο από ένα χρόνο σε παλαιότερους ασθενείς. 
Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης ή θανάτου πάνω από 50% και στις δύο ομάδες. 

Η δοκιμή διεξήχθη μέσω της Μονάδας Έρευνας Κλινικών Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και περιελάμβανε εμπειρογνώμονες από νοσοκομεία γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η λεναλιδομίδη θα καλύψει ένα μεγάλο θεραπευτικό κενό
Ο καθηγητής Gordon Cook, κλινικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Έρευνας Κλινικών Δοκιμών στο Πανεπιστήμιο του Leeds και συν-συγγραφέας της μελέτης πιστεύει, ότι η λεναλιδομίδη θα πρέπει να είναι διαθέσιμη στο ΕΣΥ.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα στη μεγαλύτερη δοκιμή μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν ότι η λεναλιδομίδη μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με μυέλωμα. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cook, η θεραπεία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στο NHS για τη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σημαντικό θεραπευτικό κενό που τώρα μπορεί να καλυφθεί. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, επιβεβαιώνουν επίσης και τα ευρήματα τριών πολύ μικρότερων μελετών που έδειξαν ότι μετά από μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων, η λεναλιδομίδη μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή του θανάτου κατά 50% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή χωρίς θεραπεία.

Πηγές:
https://www.ncl.ac.uk/ 
https://www.news-medical.net/news/20181214/Research-offers-hope-for-patients-with-serious-bone-marrow-cancer.aspx 
Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology