Skip to main content

Θα αποδυναμώσει τα εμβόλια ο σκεπτικισμός;

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να έχουν στην διάθεσή τους διαθέσιμα δύο εμβόλια (των Pfizer/BioNTech και της Moderna) κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλο όμως που ανακοινώνονται συνεχώς ενθαρρυντικά νέα από τις φαρμακοβιομηχανίες που «τρέχουν» στην κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αξιοσημείωτος είναι ο δισταγμός του κόσμου απέναντι στα εμβόλια.

Οι ανησυχίες για το εμβόλιο εστιάζονται στην ασφάλειά τους ενώ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την ταχύτητα με την οποία έχουν αναπτυχθεί τα εμβόλια κατά του Covid-19, τη στιγμή που άλλα εμβόλια χρειάζονται πολύ περισσότερο διάστημα- αν και για πολλούς ειδικούς αυτό είναι ενδεικτικό των χρημάτων που έχουν ρίξει στην έρευνα κυβερνήσεις και ινστιτούτα.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έχει επιφορτιστεί με την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποστηρίξει ότι αν και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα από επιστημονικής απόψεως, η ταχύτητα ανάπτυξης των εμβολίων «σημαίνει ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στα αποτελέσματα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τα αξιολογήσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα χωρίς να θέτουμε σε αμφισβήτηση τα συνήθη επιστημονικά μας στάνταρντ».

Με την θετική γνωμοδότηση του ΕΜΑ να αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την Εμερ Κουκ, αυτό που μένει είναι να εμπιστευτούν οι Ευρωπαίοι τα εμβόλια. «Τα εμβόλια είναι σημαντικά, αλλά αυτό που μετράει είναι οι εμβολιασμοί. Τα κράτη μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ευρωβουλή και πιάνοντας τον τόνο της αμφιβολίας που παρατηρείται στους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες στην επιστημονική κοινότητα έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για τα αποτελέσματα του εμβολίου που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι προβληματισμοί αυτοί ενδέχεται να βλάψουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στα εμβόλια κατά του Covid-19.

Ενδεικτικά τους κλίματος καχυποψίας είναι τα αποτελέσματα έρευνας που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο σε 15 χώρες της παγκοσμίως, με την συμμετοχή 18.000 πολιτών. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες δεν βιάζονται να εμβολιαστούν, όταν και αν λάβει έγκριση κάποιο εμβόλιο. Μάλιστα χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής.

Αναλυτικότερα, μόνο ένας στους πέντε πολίτες απάντησε ότι είναι πρόθυμος να εμβολιαστεί αμέσως μόλις το εμβόλιο λάβει έγκριση. Στις περισσότερες χώρες η πλειονότητα όσων είναι θετικοί στον εμβολιασμό, απάντησαν πως προτιμούν να περιμένουν μερικούς μήνες κι έπειτα να εμβολιαστούν.

Επίσης, τρεις στους τέσσερις πολίτες παγκοσμίως θα εμβολιάζονταν αν υπήρχε ασφαλές εμβόλιο. Στην Ινδία το 87% απαντά ότι θα έκανε το εμβόλιο, ενώ στη Γαλλία σχεδόν οι μισοί απάντησαν πως δεν θα το έκαναν.

Σύμφωνα με την Ipsos που «έτρεξε» την έρευνα, το ποσοστό των πολιτών που απάντησαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο μειώθηκε κατά 4 μονάδες από το αντίστοιχο τον Αύγουστο. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Κίνα. Στη Γαλλία τον Αύγουστο το 59% απαντούσε ότι θα κάνει το εμβόλιο, ενώ τον Οκτώβριο το ποσοστό αυτό έπεσε στο 54%.

Οι δισταγμοί αυτοί μπορούν να καμφθούν από τα επιπλέον δεδομένα των δοκιμών που αναμένονται, την στοχευμένη επικοινωνία και φυσικά την διαβεβαίωση ότι οι αρμόδιες αρχές θα εξετάσουν διεξοδικά τα εμβόλια και δεν θα εγκρίνουν ένα εμβόλιο για το οποίο υπάρχουν αμφιβολίες. Ωστόσο κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν το επιλέξει ο κόσμος.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Το 64,2% των Ελλήνων θα έκαναν το εμβόλιο, σύμφωνα με την έρευνα COVID CONTROL που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview σε πανελλαδικό δείγμα 1.005 ατόμων πανελλαδικά με την μεθοδολογία iCATI-WEB (τηλεφωνικά και διαδικτυακά ) και με περίοδο διεξαγωγής τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο αναλυτικά, το 64,2% των ερωτώμενων απάντησε πως θα το κάνει μόλις υπάρξει εμβόλιο με όλες τις επίσημες εγκρίσεις, έναντι του 23,7% που αναφέρει πως δεν θα εμβολιαστεί και 12,1% που δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Σε άλλη έρευνα το ποσοστό όσων θα έκαναν το εμβόλιο στην Ελλάδα αναβαίνει στο 64% των ερωτηθέντων.  Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Νοεμβρίου της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το 64% των ερωτηθέντων απάντησε σίγουρα ναι ή μάλλον ναι, ενώ ένα 30%, απάντησε μάλλον όχι και σίγουρα όχι.

Σε ερώτηση αναφορικά με την χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απάντησε άμεσα, το 21% μετά από 2-3 μήνες, το 21% απάντησε αργότερα και ένα 16% απάντησε ποτέ. 

Τέλος, ανά ηλικιακές ομάδες και στην ίδια ερώτηση , σίγουρα ναι ή μάλλον ναι απάντησαν σε ποσοστό 82% οι άνω των 60 ετών και σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες από 45- 59 ετών. Αντίθετα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν ι νέοι από 17-29 ετών οι οποίοι σε ποσοστό 51% είπαν ότι σίγουρα ή μάλλον όχι δεν θα το κάνουν, ενώ οι ερωτηθέντες από 30 έως 44 ετών εμφανίστηκαν αρνητικοί σε ποσοστό 36%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico